Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

37. fejezet - A madarak (Aves) osztálya - (Cs.T.)

37. fejezet - A madarak (Aves) osztálya - (Cs.T.)

37.1. Jelentőségük

A nagy fajszámú és gyakorlatilag mindenhol megtalálható madarak több szempontból is óriási jelentőséggel bírnak. A csaknem tízezer faj több mint fele vonuló. A madárvonulás Európában kb. 5 milliárd, összesen kb. 50 milliárd egyedet érint. Ez a tömeg már számottevő a Föld biomassza áramlásában, ezért a Gaia elméletbe[82] is beépítették. A vonuló fajok közegészségügyi szempontok miatt is érdekesek. Terjeszthetnek különböző betegségeket, amelyek részben a helyi állatvilágra, gazdaságilag fontos fajokra, esetleg az emberre is veszélyesek lehetnek (Q–láz, USUTU, nyugat–nílusi láz, madárinfluenza). A vadonélő madarak szerepe gazdasági szempontokból is fontos lehet, manapság elsősorbanmezőgazdasági kártevőként. A seregélyek vagy különböző afrikai pintyek teljesen tönkretehetik egy–egy területen a termést, az őszi vetés megerősödése előtt a libák legelése is komoly károkat okozhat. A vadászat mint élelemszerzés jelentősege egyre kisebb, de a sportvadászat helyenként komoly gazdasági tényező.

Az ember számára a háziasított (domesztikált) fajok – főleg a baromfi, kisebb mértékben a többi faj – szerepe az élelmezésben meghatározó jelentőségű. a termelés méretére jellemző, hogy csak az USA–ban 80 milliárd broiler csirkét értékesítenek évente.