Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

38. fejezet - Az emlősök (Mammalia) osztálya - (F. J.)

38. fejezet - Az emlősök (Mammalia) osztálya - (F. J.)

38.1. Általános jellemzésük

Az emlősök a legfejlettebb gerinces állatok. Testüket szőrzet fedi, e tulajdonságuk világosan elkülöníti őket minden más ma élő állatcsoporttól. Ez a szőrtakaró vízi állatokban másodlagosan redukálódhat vagy hiányozhat (pl. cetek, vízilovak), de a magzatjaikon, illetve újszülöttjeiken mindig megtalálható. Bőrük mirigyekben gazdag, ezek közül a verejtékmirigyek jelenléte emlősökre jellemző, a tej- vagy emlőmirigyek ezek módosult változatai. Kicsinyeiket ez utóbbiak váladékával táplálják; innen származik a csoport elnevezése. Az emlősök testüregének jellemző, speciális eleme az izmos rekesz (rekeszizom), a mell- és a hasüreget választja el egymástól (5.13. ábra), fontos légzőizom.

Az emlősök rendkívül fontos szerepet játszanak az ember életében. Húsuk táplálékul szolgál, bőrüket, prémjüket nagy tömegben dolgozzák fel, egyes fajaikat háziállatként tarják, stb. Az emlősök között találhatók a legnagyobb méretű és tömegű állatok is.

Fajszámuk még a gerincesek között sem túl magas (4 600), de az alfajok száma nagy, illetve ha a viselkedésüket, ökológiai tulajdonságaikat nézzük, a legváltozatosabb álatcsoportnak számítanak.