Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

További ércek bányászata

További ércek bányászata

A nemesfémeket 3000-4000 évvel ezelőtt termésfém formájában „gyűjtötték”. Ezzel párhuzamosan hamar felismerték, hogy a fémek különböző eljárásokkal, (pl: olvasztással) az ércekből is kinyerhetők. Az ókorban Cipruson, Görögországban, Egyiptom területén, Közép-Keleten és Indiában folyt nemesfém bányászat.

A középkorban három területen bányásztak nemesfémet Európában: a Szász-Cseh Érchegységben, a Felső-magyarországi Érchegységben és az Erdélyi-Érchegységben. Magas színvonalú volt a feldolgozás is. Ezeknek a lelőhelyeknek a jelentősége csökkent az amerikai kontinens felfedezése után, ahol gazdag lelőhelyek voltak, amit már az ott lakók is kiaknáztak. A XIX században Kaliforniában, Alaszkában és Ausztráliában találtak termésfém formában aranyat, amely eredményezte az un. „aranylázakat”.

Külszíni ércbányák. Rézérc bányászata

Korunkra a kisebb nemesfém tartalmú előfordulások bányászatát gépesített és automatizált módon, nagy éves kitermelési értékkel folytatják Kanadában, Alaszkában, Oroszországban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Romániában.

1.9. ábra - Bingham Canyon rézbánya. Utah állam. USA 2005

Bingham Canyon rézbánya. Utah állam. USA 2005

http://www.tudtad.com/2009/08/vilag-legnagyobb-kezi-banyaja.html

A Bingham Canyon Bánya (Rio Tinto megye, Kennecott) Utah államban, a föld legnagyobb ember által “alkotott” gödre (pit). Ez a bánya 4 km “átmérőjű” és 1,2 km mélyen van a középső, legmélyebb része a külső felszíntől. 1863 óta több, mint 17 millió tonna rezet, és 715 tonna aranyat állítottak elő a kitermelt mennyiségből. Az 1400 dolgozó minden nap 50000 tonna anyagot szállít ki a “gödörből”. A kitermelés végét 2013-ra tervezik.

A ma is bányászott nagyobb rézérc előfordulások Chilében, Oroszországban, Kazahsztánban, a kaukázusi országokban, Spanyolországban, Svédországban, Finnországban, Kanadában és Ausztráliában vannak.

The Minera Escondida Mining Co. Chilében (mint a rézbányászat “fővárosában”) két bányát üzemeltet. 1990-ben kezdődött a kiépítése, azóta a Chuquicamata bánya a Föld legnagyobb éves réz termelője. 2007-ben meghaladta a 1,48 millió tonna értéket rézből, ami 10,12 milliárd US $ értéket jelentett abban az évben. A Chuquicamata rézbánya eddigi teljes termelése 29 millió tonna. A külszíni fejtés hossza 4,3 km, szélessége 3 km és 850 méter mély.

1.10. ábra - Chuquicamata rézbánya. Chile

Chuquicamata rézbánya. Chile

http://www.caesarom.com/?modul=galeria&a=60616&p=1

A fémércek bányászata, az előzőekben felsorolt, nagy volumenű bányászatok mellett tartalmazza még a mangán, cink, ón, ólom, kadmium, higany, bizmut, szelén, tellúr, antimon, arzén, wolfram, molibdén, kobalt, nikkel, króm, platina, palládium, vanádium, titán, magnézium és a ritka földfémek érceinek bányászatát is. Ezen fémércek a legváltozatosabb érctársulásokban fordulnak elő és szétválasztásuk külön előkészítés és speciális kohászat során történik meg.

Mély tengeri bányászat

A „szárazföld után” komoly tervek vannak a mély tengeri bányászat beindítására is. Ezt illusztrálja a következő ábra.

1.11. ábra - Mély tengeri bányászat sémája

Mély tengeri bányászat sémája

http://www.origo.hu/idojaras/20110802-tenger-alatti-banyaszat-ritkafoldfem-rez-arany-onallo-kis-vilagok-pusztulhatnak.html