Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

Termálvíz, ásványvíz kitermelés

Termálvíz, ásványvíz kitermelés

A Magyarországon jelenleg működő 850 db 30oC-nál melegebb kifolyó vizű kútból 245-nek (29,4 %), valamint 7 termális karsztforrás-csoportnak a vizét hasznosítjuk fürdőkben és kórházakban csaknem kizárólag üdülési-idegenforgalmi és balneológiai célokra, 85 db (10 %) hévízkút pedig többcélú, amelyet a nyári szezonban fürdők vízellátására is használnak. A mintegy 340.000 m3/nap évi átlagos hévíztermelésből kb. 140.000 m3/nap-ra (41 %-ra) becsülhető a balneológiai felhasználás. A hazai fürdőkben felhasznált felszínalatti vízkészlet ennél lényegesen nagyobb, mert

  1. a legtöbb termálfürdő hideg-langyos vizű kutakkal, esetleg (mint pl. a Lukács-fürdő) forrásokkal is rendelkezik;

  2. a 30 oC-nál hidegebb vizű fürdők üdülési-idegenforgalmi szerepe sem hanyagolható el, hiszen ezek között 3 országos gyógyfürdő (Balf, Balatonfüred, Parádfürdő) és számos nagy forgalmú strandfürdő (Pl. Rómaifürdő, Csillaghegy, Kispest, Vác, Esztergom, Tata, Abaliget, Siklós, Kács, Miskolctapolca stb.) is található.

2.39. ábra - Ásvány és gyógyvíz lelőhelyek Magyarországon

Ásvány és gyógyvíz lelőhelyek Magyarországon

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0032_termeszetvedelem/ch13s07.html

Mivel általában az alacsonyabb hőmérsékletű fürdővizeket is ugyanazokból a tároló kőzetekből csapoljuk, mint a hévizeket, ezért a vízkészlet gazdálkodási és a balneológiai gyakorlatban a 30 oC-os kifolyóvíz-hőmérséklethatárnak nincs akkora jelentősége, mint a direkt fűtés 50 oC-os, vagy a villamosenergia-termelés 100 oC-os minimális vízhőmérsékleti értékeinek a geotermikus energia hasznosításánál.

A fürdők és a kórházak vízellátására közel azonos - 40-45 m3/perc - mennyiségű hévíz-hozamot termelünk a hegységperemi-medencealjzati termálkarsztvíz-tároló (döntően mezozóos) mészkövekből és dolomitokból, illetve a medencéket kitöltő pliocén-felsőpannon üledékek homok-homokkő rétegeiből. Mindkét regionális elterjedésű hévíztároló típusra jellemző, hogy mennyiségi és minőségi károsodások nélkül csak a tartósan utánpótlódó vízhozam (az ún. dinamikus víz-, vegyi- és hőkészletük) hasznosítható. A szezonális termálfürdők túlnyomó része rétegvíz-bázisú, de néhány termálkarsztos fürdő is idényjellegű (a langyos vizű strandfürdőkön kívül).