Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

A műanyaghulladékok szelektív gyűjtése, újrafeldolgozása, hasznosítása

A műanyaghulladékok szelektív gyűjtése, újrafeldolgozása, hasznosítása

Valamennyi felsorolt műanyag újra feldolgozható (ha szelektíven gyűjtötték).

Magyarországon, mint a világon mindenütt, egyre több helyen alkalmazzák a műanyagokat. Könnyűek, könnyen formázhatóak, szilárdak és a környezeti hatásoknak ellenállnak (nehezen lebomlóak), de végül is hulladék lesz belőlük is. A műanyag hulladékok aránya mára már elérte a 20 %-ot a világon. A legnagyobb gondot a műanyagok fajlagosan nagy térfogata és a nehezen lebomló tulajdonsága okozza (a szintetikus műanyagok lebomlása kb. 200 év). Az ilyen hulladék lerakása terheli a környezetet, a tárolók telítődnek. Európa- és világszerte ezért nagy erőfeszítéseket tesznek a hasznosításuk érdekében.

8.30. ábra - A kőolaj – monomer – polimer – műanyag hulladék ciklus

A kőolaj – monomer – polimer – műanyag hulladék ciklus

http://www.matud.iif.hu/2010/03/05.htm

A műanyagok hasznosítása nem könnyű feladat, mert sokféle létezik. Szelekció nélkül csak igen gyenge minőségű termékek (zsaluanyagok, padok) állíthatók elő a keverékből. Sokszor az ugyanolyan kémiai jellegű műanyagoknak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő anyagokat, töltőanyagokat, színezőanyagokat kevernek bele, ezért jelent gondot ezeknek az anyagoknak a szelektív gyűjtése. Az egyszerű, látható tulajdonságok alapján nagyon nehezen lehet őket elkülöníteni, szétválogatni. A szelektív hulladékgyűjtés során, mint vegyes műanyag hulladékot lehet külön gyűjteni, és ezt kell aztán különböző technológiákkal anyagfajták szerint szétválasztani. Már ma is több megoldás van erre a problémára. A legegyszerűbb a kézi utóválogatás. Az anyagok sűrűségkülönbségét kihasználva, úgynevezett lebegtető eljárással szétválaszthatók az egyes műanyagok. Ezen kívül alkalmaznak még fluoreszkáló festékeket, infravörös sugarakat, különböző oldószereket az elkülönítéshez.

A külön válogatott műanyagokat azután másodnyersanyagként fel lehet dolgozni. Térburkolókat, jelzőoszlopokat, kerti bútorokat, csöveket, fóliákat, dobozokat lehet belőlük előállítani.

8.31. ábra - Újrahasznosított műanyag térburkoló "kövek"

Újrahasznosított műanyag térburkoló "kövek"

Iván Béla:http://www.hulladek-suli.hu/htan/muanya.htm

Zöld műanyagok

Bizonyos területeken (mezőgazdasági fóliák, szemetes zsákok, élelmiszer-csomagolások) megoldást jelenthetnek a biológiailag lebomló műanyagok, mint pl. a "Mater-Bi", ami egy módosított keményítő alapú műanyag. (Vannak olyan esetek, ahol jól használhatók az ultraibolya sugárzásra lebomló műanyagok is.) Ezek az anyagok, megfelelő körülmények között (komposztálás), 3-5 év alatt széndioxidra és vízre bomlanak le. Sajnos, teljes megoldást nem jelentenek, mert kevésbé vízállóak és egyelőre még drágábbak, mint a hagyományos, szintetikus műanyagok. Azonban így is jelentősen csökkentenék a csomagolási hulladék mennyiségét.

Külön problémát okoznak az egyre nagyobb mennyiségben keletkező „eldobható” gyermekpelenkák és egészségügyi betétek. Kevert műanyagokat tartalmaznak, és szennyezettségük miatt sem újrahasznosíthatók. Textilpelenkák használatával megelőzhetjük az ilyen hulladék képződését.