Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

Növényolajipar. Növényi zsírok előállítása.

Növényolajipar. Növényi zsírok előállítása.

www.mtk.nyme.hu/~food/int-hu/tej/szov/letoltes/10_Eloadas.ppt

Étolajok.

Az étolajok olyan élelmiszerek, amelyeket olajmagvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással, sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval, valamint finomítással állítanak elő. Az étolajok zsírsavak gliceridjei és kis mennyiségben tartalmazhatnak olyan más lipideket is (foszfatidokat, el nem szappanosítható anyagokat, szabad zsírsavakat), amelyek természetes kísérőanyagai az olajnak.Lehet: Napraforgó-, szója-, gyapot-, repce-, len-, kókusz-, pálma-, kukoricacsíra-, búzacsíra-, rizscsíra-, tökmagolaj, stb.

Elõállítási technológia alapján megkülönböztetünk:

Szűz étolaj: Az alapanyagokból tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat. Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés (kondicionálás) meg van engedve. Az olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható.

Hidegen sajtolt étolaj: Az alapanyagokból az idegen anyagok eltávolítása, és bizonyos magvak hajalása és aprítása után, mechanikus úton sajtolással, hőkezelés nélkül előállított olaj. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.

Finomított étolaj: Az alapanyagokból tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással és finomítással előállított olaj

Margarinok:

Sütő-főző margarinok, étkezési margarinok. Utóbbiak zsírtartalma 20-80 % között ingadozhat. Egy tipikus „modern” margarin: kis zsírtartalmú (40%) margarin. Speciális, állandó összetételű zsíralapja különböző növényi olajokból áll (repce-, napraforgó-, linola-, trópusi olajok), amellyel a deklarált zsírsavösszetételt, ill. az n-6/n-3 zsírsavak 7:1 arányát biztosítják. A Flora light margarin előállításánál nem alkalmaznak hidrogénezést, emiatt transzzsírsavat csak nyomokban tartalmaz. Nincs benne állati eredetű összetevő, ezért koleszterint csak nyomokban tartalmazhat. Sótartalma 0,2 %, így nátriumtartalma 90 mg. 100 g termék a szokásos A-, D-, E-vitaminokon túl (800 µg, 7,5 µg, 20 mg) B-vitaminokat – folsav, B6, B12 (1000 µg, 5 mg, 5 µg/100 g) – is tartalmaz.

Melléktermékek

Napraforgómag-héj: alkalmas fűtőanyagnak, hidrolízissel alkoholgyártásra.

Olajpogácsa: Extrahált. 40-50% fehérjetartalmú kiváló takarmány.

Olajiszap: Gazdag olajban és foszfatidban. Takarmányozásra hsználják

14.4. ábra - Étolajok

Étolajok