Dr. Német Béla (2013)
Pécsi Tudományegyetem
Termelési értékek 2010-ben
Több mint egymillió tonna hazai alapanyag feldolgozása történik meg (2010)
642 ezer tonna készterméket állítanak elő a gyárak
204 ezer tonnát itthoni vásárolunk meg
438 ezer tonnát külföldön értékesítenek
zöldséget, gyümölcsöt feldolgozó szakágazat összes árbevétele elérte a 230 milliárd Ft-ot
14. Táblázat. Feldolgozott zöldségfélék
|
Feldolgozott mennyiség (ezer tonna) | ||
Év |
2002 |
2003 |
2004 |
Csemegeuborka |
56 |
36 |
<30 |
Zöldborsó |
70 | ||
Csemegekukorica |
500 |
450 | |
Meggy |
30 |
<30 | |
Paradicsom |
220 |
155 |
http://www.md.all.biz/hu/termeszetes-zoldsegkonzervek-g36662; http://nepmesebolt.hu/hu/termekeink/lekvarok
A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral, vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a házi lekvárt. http://hu.wikipedia.org/wiki/Lekvár
A dzsem nyugat- és észak-európai eredetű. Abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, nem olyan homogén mint a lekvár.
A befőtt sóval, cukorral, rummal, borszesszel, ecettel, olajjal vagy tartósítószerrel tartósított és forralással készült élelmiszer. Többnyire gyümölcsöt főznek be. http://hu.wikipedia.org/wiki/Befőtt
Üdítőitalnak nevezzük az alkoholmentes, gyümölcsleveket, teákat, ásványvizeket és más ízesített folyadékokat. http://hu.wikipedia.org/wiki/Üdítő1ital
15. Táblázat. Alkoholmentes italok előállított éves mennyisége (millió liter)
Termék |
2005 |
2007 |
2009 |
2011 |
Ásványvíz |
70 |
105 |
110 |
114 |
Üdítőitalok |
62 |
64 |
56 |
54 |
Gyümölcslevek |
41 |
44 |
37 |
34 |