Ugrás a tartalomhoz

Genetika és genomika

Falus András, László Valéria, Tóth Sára, Oberfrank Ferenc, Pap Erna, Dr. Szalai Csaba (2014)

Typotex Kiadó

Résztvevők a humán genom projektben

Résztvevők a humán genom projektben

Először is érdekes kérdés, hogy kiket szekvenáltak meg először? A Celera a Science-ben megjelent cikkében ezt írta: 21 kevert etnikumú önkéntes donort választottak ki (kor, nem önmeghatározott etnikum). Mindenkitől vettek 130–130 ml vért, a férfiaktól 5 adag spermát 6 hét alatt. Végül a minták minőségét és az etnikumok diverzitását figyelembe véve 2 férfit és 3 nőt választottak ki: 1 afrikait, 1 kínait, 1 spanyol–mexikóit és 2 kaukázusit [8.3]. A hivatalos HGP 2 centrumban gyűjtötte a donorokat, hasonló elvek alapján.

Érdekesség azonban, hogy később kiderült, hogy a szépen hangzó szempontokkal szemben a Celera végül Craig Venter genomját szekvenálta meg.

A HGP-ben összesen 18 ország vett részt, de közülük messze kiemelkedett az USA. A nemzetközi genom projektet a HUGO (Human Genome Organization) koordinálta. A HGP-ről és eredményeiről részletesen olvashatunk a HGP hivatalos honlapján (http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/home.shtml), illetve számos más, az interneten fellelhető forrásból pl. http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Genome_Project.