Ugrás a tartalomhoz

Genetika és genomika

Falus András, László Valéria, Tóth Sára, Oberfrank Ferenc, Pap Erna, Dr. Szalai Csaba (2014)

Typotex Kiadó

Nagy penetranciájú mutációk és a környezet kölcsönhatása

Nagy penetranciájú mutációk és a környezet kölcsönhatása

Számos példát lehet sorolni arra, hogy egy mutáció akkor nyilvánul meg, ha a hordozót valamilyen környezeti hatás éri. Itt most csak néhány példát sorolunk fel. Az előzőekben említettük az ataxia-telangiectasiát, melyet az ATM génben történő mutáció okoz, és ionizáló sugárzásra tesz érzékennyé, illetve a porfíriákat, amely a fényre. Szintén a napfényre, azaz az UV-sugárzásra érzékenyek a xeroderma pigmentosum-ban szenvedők. Ezt többféle DNS repair mutáció okozza. A betegekben az UV-sugárzás által előállított pirimidin dimereket az epidermal sejtek DNS-javító enzimrendszere nem tudja korrigálni, ami mutációkhoz, rákhoz vezet.

Az előzőeknél jóval gyakoribb betegség a fenilketonúria (PKU), azaz fenilalanin-hidroxiláz hiány. Ez egy autoszomális recesszív betegség. Magyarországon a hordozók aránya 1/50. Minden 10 000 születésre jut egy PKU-s csecsemő. A fenilalanin nevű aminosa- lebontás elmaradása visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodásokhoz vezet. Életen át tartó szigorú, fehérjeszegény diétával kezelhető, azaz a gén hatása csak akkor nyilvánul meg, ha az illető fenilalanint eszik.

Szintén gyakori, és szintén befolyásolható diétával, illetve gyógyszerszedéssel (pl. statinokkal), a familiáris hiperkoleszterinémia, amit az LDLR mutációja okoz (ld. 5. fejezet). Ez egy kodomináns öröklődésű betegség. A diétával, gyógyszerekkel való befolyásolhatóság kizárólag a gyakori (1/500) heterozigótákra igaz. A nagyon ritka homozigótaságban (1/1 millió) a betegség ilyen módon nem tartható kordában.