Ugrás a tartalomhoz

Genetika és genomika

Falus András, László Valéria, Tóth Sára, Oberfrank Ferenc, Pap Erna, Dr. Szalai Csaba (2014)

Typotex Kiadó

Példák kis penetranciájú mutációk és a környezet egymásra hatására

Példák kis penetranciájú mutációk és a környezet egymásra hatására

Az alábbiakban néhány gyakori, és ismert példát ismertetünk a polimorfizmusok és a környezet egymásra hatására. Ezek vizsgálatát több genetikai szolgáltató is kínálja.

  • α-1 antitripszin-hiány (AR), melyet a SERPINA1 (régebben A1AT) gén mutációja okoz (14q32.1). A gén egy proteázinhibítort kódol, a heterozigóták gyakorisága: 4,9%. Leggyakoribb oka európaiakban a Z-mutáció (Glu342Lys, rs28929474). A hordozókban a dohányzás vagy szennyezett munkaköri levegő tüdőemphysemát (tüdőtágulatot), asztmát, vagy COPD-t okozhat.

  • V-ös faktor mutáció, más néven Leiden-mutáció az F5 génben: R506Q, (AD). A véralvadási kaszkád V (ötös) faktorában a mutáció APC- (aktivált protein C) rezisztenciát okoz. Az APC szerepe a véralvadás gátlása azáltal, hogy az V faktort inaktiválja. A mutációval rendelkezőkben a véralvadási folyamat hosszabb ideig tart, így nagyobb véralvadékok képződnek. Magyarországon a heterozigóták gyakorisága 6,5%, homozigótáké 3/665. Mélyvénás trombózisra hajlamosít (tüdőembólia). A hordozók általában tünetmentesek, de fogamzásgátló tabletta, műtéti beavatkozások, tartós mozgáshiány (pl. repülőút), terhesség hatására kialakulhat a mélyvénás trombózis.

  • Prothrombin mutáció: 20210G/A az F2, génben (11p11-q12), gyakorisága 1–3%. Az előzővel egy anyagcsere-útvonalon van. A gén-környezet kölcsönhatás hasonló, mint a Leiden-mutációnál. Gén-gén kölcsönhatás is megfigyelhető: ha valakiben a Leidennel együtt fordul elő, 2,6-szor nagyobb a valószínűsége, hogy trombózisa lesz, mintha csak Leiden-mutációja lenne.

  • Öröklődő hemochromatosis. Vastárolási betegség. Főbb tünetei: túl sok vas, amely különböző szervekben (pl. májban) lerakódik, májcirrózis, T2DM, bőrelszíneződés, fáradékonyság stb. A HFE gén (6p21.3) mutációja okozza. A C282Y mutációra homozigóta a betegek 80–100%-a. A H63D mutáció a C282Y-ra heterozigótákban szintén hajlamosít. A C282Y homozigóta frekvencia kiemelkedően magas (1/100–1/300) a kelta eredetű populációkban, ami sokkal magasabb, mint a betegek száma, ami azt mutatja, hogy a mutáció nem elégséges feltétele a betegség kialakulásának. Magyarországon a heterozigóták aránya 3,8%, homozigótáké 1/700. Hajlamosít még időskorban szívbetegségre és Alzheimer-kórra is. A mutáció feltehetőleg véd a hiányos táplálkozás miatti vashiány ellen, ezért olyan gyakori. Ahhoz, hogy a mutáció manifesztálódjon, környezeti faktorokra is szükség van. Növeli a betegség kialakulásának valószínűségét az alkohol (károsítja a májat), a C-vitamin (növeli a vas felszívódását), vörös húsok (magas vastartalom). Csökkenti, ha a vas-felszívódást gátló élelmiszereket fogyasztunk: magas tannintartalmú tea, kalcium, brokkoli stb. [12.11].