Ugrás a tartalomhoz

Genetika és genomika

Falus András, László Valéria, Tóth Sára, Oberfrank Ferenc, Pap Erna, Dr. Szalai Csaba (2014)

Typotex Kiadó

Gyógyszermellékhatások genomikai háttere

Gyógyszermellékhatások genomikai háttere

A farmakogenomikai kutatás egy fő kérdése, hogy milyen mechanizmussal okozzák a genetikai variációk a terápiára adott válaszok ilyen mértékű különbözőségét? A genetikai variációk három fő mechanizmussal befolyásolhatják a gyógyszerek hatását:

  1. Farmakokinetikus. Genetikai variációk, melyek befolyásolják a gyógyszer metabo-lizmusát. Ide tartoznak a farmakonok felszívódásáért, lebontásáért, átalakításáért, transzportjáért, kiválasztásáért felelős enzimek, vagy egyéb fehérjék genetikai variációi.

  2. Idiosyncrasiás. Variációk, melyek olyan génekben vannak, melyek fehérjetermékeire hat a gyógyszer, bár ezek a fehérjék nem a terápiás útvonalon vannak. Feltételezések szerint ilyen mechanizmus okozza az olyan mellékhatásokat, mint például a glucocorticoidok esetében tapasztalt glaukóma, katarakta vagy a csontritkulás mértéke. Eddig itt van a legkevesebb farmakogenetikai eredmény.

  3. Farmakodinamikus. Genetikai variációk, melyek a gyógyszerek célmolekulájában, vagy a hozzátartozó anyagcsereúton vannak.