Ugrás a tartalomhoz

Talajökológia

Kátai János (2011)

Debreceni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem

BAKTÉRIUM-ALAPÚ KÉSZITMÉNYEK A TALAJ BIOLÓGIAI AKTIVITÁSÁNAK JAVÍTÁSÁRA

BAKTÉRIUM-ALAPÚ KÉSZITMÉNYEK A TALAJ BIOLÓGIAI AKTIVITÁSÁNAK JAVÍTÁSÁRA

Ismert tény, hogy Románia szántóföldi területéből 5 millió hektáron a biológiai aktivitás gyenge, amely a több év folyamán alkalmazott, elhibázott agrotechnikai eljárásoknak köszönhető. Több mint 20 éve a talajokon már nem végeztek mélylazítást, így kialakult az eketalp-réteg, melynek feltörése nagy energiát igényel, különösen száraz időjárás esetén (több, mint 150 kg erő/cm2).

Európa országaiban nem találtunk hasonló súlyos szituációt, a bolygó szintjén pedig a helyzet sokkal rosszabb, mint ezelőtt 50 évvel volt.

Tanulmányaink azt mutatják, hogy a romániai talajok biológiai aktivitása 2-3-szor alacsonyabb szinten áll, mint a magyarországi és 4-5-ször kisebb, mint a németországi talajoké.

A biológiai aktivitás javítására több lehetőség létezik, amely külön fejezetet érdemel, itt csak néhány gyors-beavatkozási módot mutatunk be.

A talaj víz-levegő arányának javítása:

I. Mélylaztás: Lehetőleg akkor kerüljön alkalmazásra, amikor a talajnedvesség a hasznos vízmennyiség 50%-a. Mélysége minimum 55-60 cm legyen, a 25-30 cm mélyen levő eketalp réteg feltörése a vízátereszést megkönnyíti és ezzel biztosítja a gyökerek kedvező növekedését, mélyrehatolását is. Ez az ökológiai talajjavítás első lépcsője. Ezután a talaj felületét egy TIGER típusú kombinátorral eldolgozzuk és bevetjük búzával. A legjobb elővetemény a repce, ezt követi a napraforgó és kukorica. Nagy kapacitású erőgépek, erős traktorok szükségesek ahhoz, hogy a mélylazító megfelelő minőségű munkát végezzen, és a diesel üzemanyag felhasználás 10 l/ha alá csökkenthető.

II. A búza vetése előtt a beoltjuk talajt olyan baktérium készítménnyel, amely megköti a nitrogént (Azotobacter, Azospirillum) és az immobilis foszfort is mobilissá teszi.

Nagyszámú szabadalom alapján fejlesztették ki azokat a baktérium készitményeket amelyek felhasználnak 1-20 liter/hektár mennyiségben. Ilyen készítmény például a Bactofil.

38. kép. Bactofil – egy baktériumokat tartalmazó készítmény

Az egyszikűek, főleg a búza részére készült preparátumok tartalma:

Azospirillum brasiliense, Azotobacter vinelandi (asszociációs rendszerben 100-110 kg/ha nitrogént kötnek meg), Bacillus megatherium, Bacillus polymyxa, Pseudomonas fluorescens, Streptomyces albus és más összetételben, melyek egyrészt az elhalt szervesanyag lebontását gyorsítják, másrészt pedig a foszfor és kálium felvehetőségét segítik elő (39. ábra).

39. ábra. A talajban lévő tápelemek felvehetőségének javítása a bioaktivitást elősegítő készítmények segítségével.

A baktériumok aktivitásának növekedése olyan metabolitok keletkezésével is jár, mint a fitohormonok, növekedés-serkentők és vitaminok.

III. A mikorrhizák kialakulásának folyamata. Sok esetben a II. és III. lépést kombinálni lehet oly módon, hogy a mikrobiológiai aktivitás növelése talajoltással, és a mikorrhizák kialakulása egyidőben menjen végbe.

Az ilyen megoldások általában kis területek (kertek, üvegházak) számára ajánlottak a cégek (pl. Otto Hauenstein Samen OH). Az ajánlott termék neve Mycos Verde és egy talajmikrobák (dominánsan Penicillium sp, alginátok, poliszaharidok, enzimek, és hormonok), valamint arbuszkuláris mikorrhiza keverékéből áll. Az ilyen típusú készítmény igen drága és csak intenzív ökológiai alapon előállítható termények esetében ajánlott.

Ezt a III. lépést, befektetésként olyan készítményekkel lehet elérni, mint a „Profesor Mykos”, melyet a Mykotown Biotechnology AG. gyárt. Ebben az esetben az endomikorrhizát egy granulált porózus agyagon adszorbeálják. A gombaspórák a pórusokban elraktározódnak. A granulátum 1m3/ha mennyiségben kerül alkalmazásra, a kijuttatással együtt kb. 4000 euróba kerül. A készítmény hosszabb időre aktiválja a talajt, mintegy 20 éves periódusra. Természetesen mindez akkor érvényes, ha az egyéb agrotechnikai eljárásokat helyesen alkalmazzák. A termék kb. 100.000 spórát tartalmaz literenként.

40. kép. Egynyári és évelő füvekkel benőtt területek. Látszik az óriási különbség a mikorrhizált és nem mikorrhizált terület között

Ha jelenleg drágának is tűnik az eljárás, de a számos pozitív változást is figyelembe véve, alkalmazása megfontolásra érdemes. Ezek a változások vonatkoznak a talaj tápanyagforrásaira, szerkezeti és biokémiai tulajdonságainak javulására, emellett a klímaváltozás hatásainak csökkenése, a tápanyag és víz jobb érvényesülése, végül pedig a termés mennyiségének és minőségének ugrásszerű javulása is tapasztalható. Ha a befektetési költségek megtérülnek és szakmai sikert is szolgáltatnak a gazdáknak, akkor a készítmények elérték a kívánt hatást.