Ugrás a tartalomhoz

Talajökológia

Kátai János (2011)

Debreceni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem

Talajökológia

Talajökológia

János Kátai


2011


Table of Contents

Fedlap
1. A MIKORRHIZA ÉS AZ EMBER ÁLTAL IRÁNYÍTOTT MIKORRHIZZÁK
BEVEZETÉS
A MIKORRHIZA MEGHATÁROZÁSA, JELENTŐSÉGE
A MIKORRHIZA FUNKCIÓI
A mikorrhiza gyakorlati alkalmazása
A növények betegségekkel szembeni ellenállásának növekedése
A növény és a gomba kölcsönhatás (szimbiózis) előnyei
IRODALOM:
2. NITROGÉN A MEZŐGAZDASÁGBAN
BEVEZETÉS
A LEVEGŐ ÉS A TALAJ NITROGÉNTARTALMA ÉS NITROGÉN FORMÁI
A nitrogén biológiai megkötése
A szimbiotikus nitrogén megkötés gazdasági és ökológiai jelentősége
AZ ÖKOLÓGIAI REKONSTRUKCIÓHOZ SZÜKSÉGES STATISZTIKÁK NITROGÉN-HIÁNY, ILLETVE FELESLEG ESETÉBEN
BAKTÉRIUM-ALAPÚ KÉSZITMÉNYEK A TALAJ BIOLÓGIAI AKTIVITÁSÁNAK JAVÍTÁSÁRA
IRODALOM
3. A NITROGÉN GAZDÁLKODÁS PROBLÉMÁI PRÉMIUM TÍPUSÚ BÚZAFAJTÁK ESETÉN
BEVEZETÉS
A BÚZA NITROGÉN SZÜKSÉGLETE
A TÁPANYAG GAZDÁLKODÁS
A szervetlen nitrogén mennyiségének becslése
A nitrogén dózisok megállapítása
Nitrogén alapú trágyák alkalmazása Prémium búzafajták termesztésekor
Mikor és hogyan juttassuk ki a nitrogén alapú tápanyagokat a Prémium típusú kalászosok számára
Milyen formában alkalmazzuk a nitrogént?
Korrekciók
IRODALOM:
4. A SZERVEZETEK KÖZÖTTI KÖLCSÖNHATÁSOK
Növény és növény közötti interakciók
A NÖVÉNYEK ÉS AZ ÁLLATOK KÖZÖTTI INTERAKCIÓK
ÁLLAT ÉS ÁLLAT KÖZÖTTI INTERAKCIÓK
A növények és a mikroorganizmusok közötti interakciók
Rizoszféra
A gyökérgümők és a nitrogénkötő gyökérgümő
Mikorrhiza
Az állatok és a mikroorganizmusok közötti interakciók
Mikroorganizmus és mikroorganizmus közötti interakciók
A táplálkozás szintjei és a tápláléklánc
5. A TALAJ TERMÉKENYSÉGE
6. AZ EMBERI BEAVATKOZÁS HATÁSAI A TALAJRA
TALAJHASZNÁLAT ÉS TALAJHASZNOSÍTÁS
Tömörödöttség, művelés és erózió
Nitrát-kimosódás
Humuszgazdálkodás
Parlagterületek
Ökológiai gazdálkodás
SZENNYEZŐANYAGOK
Légköri ülepedés
Nehézfémek
Szerves szennyezők
A szennyezőanyagok és a talajlakó szervezetek

List of Tables

1.