Ugrás a tartalomhoz

A drogfogyasztás nemzetközi indikátorai; Szöveggyűjtemény

Nyírády Adrienn (szerk)

Budapesti Corvinus Egyetem

Halálozási statisztikák, valamint sérülések és betegségek adatainak használata alkohol okozta ártalmak indikátorainak képzéséhez

Halálozási statisztikák, valamint sérülések és betegségek adatainak használata alkohol okozta ártalmak indikátorainak képzéséhez

Miközben az egészségügyi következmények csak egy részét képezik azoknak a terheknek, amelyeket az alkoholfogyasztó országok viselnek, ezek mégis a legjelentősebbek és a legköltségesebbek között vannak. Nemzeti vagy akár nemzetközi szintű monitorozás céljából az egészségügyi statisztikák használta alkohol okozta ártalmak indikátorainak képzéséhez több okból is megfelelő:

  1. A világ legtöbb országának van valamilyen formában halálozási okokra vonatkozó adata, amely használja a betegségek nemzetközi, összehasonlító osztályozása szerinti diagnosztikai kategóriákat. (BNO-9, BNO-10, DSM-IVR).

  2. A fejlett országokban és néhány másikban is lehetséges a kórházak betegfelvételi adatainak és zárójelentéseinek használata, amelyek ismételten, szinte univerzálisan használják a betegségek és sérülések okainak standard nemzetközi osztályozási rendszereit.

  3. English és társainak (1995 ) összefoglaló tanulmánya is rendelkezésre áll, amelyben szisztematikusan összefoglalták és feldolgozták az alkohol és az egészség kapcsolatáról szóló teljes, aktuális, nemzetközi tudományos szakirodalmat. Ez az információforrás módszertant és kiindulási pontot ad az arányok becsléséhez 38 halálok, sérülés vagy betegség esetén, amelyeket bizonyíthatóan legalább részben alkohol okozott. Nincs hasonló tanulmány vagy módszertan, amely az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak más nagyobb típusait, mint például társadalmi vagy személyes problémák, tárgyalná.