Ugrás a tartalomhoz

A drogfogyasztás nemzetközi indikátorai; Szöveggyűjtemény

Nyírády Adrienn (szerk)

Budapesti Corvinus Egyetem

12. fejezet - 7. Nemzetközi indikátorok a dohányzás-kutatás területén

12. fejezet - 7. Nemzetközi indikátorok a dohányzás-kutatás területén

Demjén Tibor, Bőti Edina, Koncz Barbara, Országos Egészségfejlesztési Intézet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO 2009) szerint napjainkban a világon a megelőzhető halálokok között első helyen a dohányzás áll. Évente több mint öt millió embert veszítünk el a dohányzás hatásai miatt, többet, mint HIV/AIDS, malária és tuberkulózis következtében együttesen. A dohányzók több mint fele a szenvedélyükkel összefüggő betegségekben hal meg.

A dohányzás visszaszorítását célzó programok hatásainak mérése legalább annyira összetett feladat, mint a programok megtervezése és megvalósítása. Az intervenciók formájuk szerint lehetnek jogi intézkedések törvények és helyi szintű utasítások, vagy a várt eredményük szerint a rászokás megelőzését, a nemdohányzók védelmét, és a leszokás segítését célzó programok. Az intervenciók hatásosságának megítélését, az egyes területeken történő előrehaladás mérését segítik a megfelelően kiválasztott indikátorok. A legfontosabb területekhez tartozó, nemzetközileg elfogadott indikátorok:

  1. A dohányzás elkezdésének megelőzése a fiatalkorúak körében

  2. A passzív dohányzás visszaszorítása

  3. A felnőttek és fiatalok leszokásának támogatása

Indikátorok témakörök szerint

Dohányzási szokások:

Dohányosok prevalenciája életkor és nem szerint, elszívott cigaretta mennyisége/nap, fogyasztott dohánytermék fajtája, szocioökonómiai státusz, leszokási hajlandóság, próbálkozás, módszerek.

Passzív dohányzás:

Passzív dohányzás prevalenciája életkor és nem szerint, illetve helyszínt tekintve: otthon, munkahelyen, kormányzati-egészségügyi, oktatási intézményben, vendéglátóipari egységben, tömegközlekedési eszközön, illetve kiemelt korcsoportok szerint: óvodások, iskolások, felnőttek.

Epidemiológiai adatok:

Dohányzásra visszavezethető morbiditás és mortalitás. Ezen adatokból képezhető további indikátorok a halálokokra, illetve nemekre standardizált halálozási arányszámok.

Dohánytermék vásárlása, ár, adó, dohánytermékekhez való hozzáférés:

Dohánytermékhez való hozzáférés, márkák aránya, ár és vásárlás helyszíne, áremelés hatása a fogyasztásra, áremeléssel kapcsolatos attitűd, az adó és ÁFA mértéke, PPP (purchasing power parity - vásárlóerő paritás) amely mutatja, hogy mennyi terméket és szolgáltatást (jelen esetben dohányterméket) lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve.

Egyéb nikotint tartalmazó termékek:

E-cigi (elektromos cigaretta), vízipipa, rágódohány, egészségkárosító hatásainak ismerete, fogyasztásának elterjedtsége,

Dohányreklámok, figyelmeztető feliratok:

Reklámok észlelése a média különböző csatornáin (törvény szerint teljes a tilalom), cigarettamárka feliratos ajándéktárgyak, vélekedés a dohányreklámokról illetve vélemény a szöveges, illetve képes egészségvédő feliratok hatásáról, visszatartó erejéről, bevezetéséről, stb.

Ismeret, attitűd és észlelés:

Cigarettáról, egyéb dohánytermékek egészségre gyakorolt hatásáról való vélekedés, ismeret az egészségre gyakorolt hatásokról és a függőséget okozó hatásokról, a dohányzás politikákkal kapcsolatos attitűd (rágyújtás nemdohányzók jelenlétében, egyetértés a különböző dohányzási tilalmakkal, korlátozásokkal, passzív dohányzás egészségkárosító hatása).

Dohányzásból eredő bevételek és dohányzás okozta gazdasági teher aktív és passzív dohányzásra vonatkoztatva:

A dohányzás okozta közvetlen, illetve közvetett költségek, a gazdasági teher például a GDP-hez viszonyítva, (fekvőbeteg ellátás, jövedelem kiesés betegség miatt, rokkantnyugdíj, háziorvosi ellátás, táppénz, SZJA adóbevétel kiesés, gyógyszerkiadás, hálapénz, tűzkár).

Irodalomjegyzék:

[bib_215] 2005. évi III. törvény az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének kihirdetéséről, http://www.who.int/fctc/reporting/hun/en/index.html.

[bib_216] Demjén, T., Kiss, J., Lőrik, E., Bőti, E., Papp, N., és Kelemen, A.. 2008. Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés (GYTS), Zárótanulmány. Országos Egészségfejlesztési Intézet. Budapest.

[bib_217] 2009. European Commission: Special Eurobarometer 332, Tobacco. Brussels, EC.

[bib_218] Global Adult Tobacco Survey (GATS) – Nemzetközi Felnőtt Dohányzás Felmérés: http://www.who.int/tobacco/surveillance/gats/en/index.html.

[bib_219] 2008. World Health Organisation: Report on the Global Tobacco Epidemic - The MPOWER package, Geneva, WHO.

[bib_220] 2009. World Health Organisation: Report on the Global Tobacco Epidemic: Implementing smoke-free environments, Geneva, WHO.