5. Koleszterol meghatározási módszer kiterjesztett mérési bizonytalanságának megállapítása GC alapú mérés esetén Tanulási célok Koleszterol meghatározási módszer kiterjesztett mérési bizonytalanságának meghatározása GC alapú mérés esetén |
Az analitikai módszer leírásaAz analitikai módszer leírása Ebben a fejezetben a száraztészták koleszterol tartalmának meghatározására kidolgozott, gázkromatográfiás elven alapuló mérési módszert mutatunk be. Élelmiszeranalitikai szempontból a koleszterin fontos komponens, egyes élelmiszerek vizsgálata során marker lehet, mérésével könnyen fény derülhet élelmiszerhamisításra, de mérése felhasználható minőségvizsgálatra is. Ilyen lehet például a száraztészták tojástartalmának meghatározása, hiszen a száraztészták gyártástechnológiája során csak a tojással kerülhet koleszterin ezekbe az élelmiszerekbe. A különböző szterinek, illetve a koleszterin mérésére számos módszert dolgoztak ki a szakemberek. Valamennyi eljárásban az alapvető lépések azonosak, a megvalósítás módjában azonban eltérhetnek az egyes megoldások. Az itt leírt módszer röviden a következő lépésekből áll. Az előkészített, megőrölt száraztésztaporból kb. 10 g-ot mérünk be gömblombikba, majd 30 ml etil-acetátot adunk hozzá, és visszafolyós hűtő alkalmazásával, vízfürdőn 2 órán át kb. 90 fokon extraháljuk. Az extraktumot redős szűrőn leszűrjük, majd belső standard adagolása után tojástartalomtól függetlenül minden mintából 50 ml törzsoldatot készítünk. A származékképzési reakcióhoz első lépésben az extraktumból 0,5 ml-t kiveszünk egy 1,5-ml-es szeptumos tetővel ellátott üvegedénybe, és a mintát vákuumcentrifuga segítségével szárazra pároljuk, 20 ºC-on, 60 perc alatt. Ezt követően a szilárd maradékhoz BSTFA-piridin 1:1 arányú elegyéből 0.5 ml-t adagolunk, az oldatot kémcsőkeverő alkalmazásával homogenizáljuk, és 30 percre 60 ºC-os hőmérsékletre melegítjük a származékképzési reakció lejátszódásához (a származékképzés során a koleszterin hidroxil csoportja trimetil-szilil csoportra cserélődik).
Az inkubációs idő letelte után a mintákat vákuumcentrifuga segítségével újra bepároljuk. (20 ºC, 60 min). A bepárolt mintákat végül 0,5 ml hexánban feloldjuk. Ebből a hexános oldatból injektálunk 1 μl mennyiséget a GC-FID rendszerbe. Az előkészített mintákat HP-5 (30 m X 0,32 mm X 0,25 μm) oszloppal felszerelt gázkromatográfiás (GC-FID Agilent Technology 6890 N) rendszerrel elemezzük. A beállítási paraméterek a következőek: injektor (280 ºC, 10,74 psi, 65,1 ml/min total, splitless injektálás), fűtés (80 ºC-tól 290 ºC-ig, 25 ºC ![]() ![]() 35 cm/sec.ave.lin.velo.), FID detektor (310 ºC, vivőgázok: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
A módszer bizonytalanságbecsléseA módszer bizonytalanságbecslése Manapság a minőségbiztosítás kapcsán egyre gyakoribb elvárás az alkalmazott mérési módszerek bizonytalanságbecslésének elvégzése elsősorban abból a célból, hogy definiáljuk a módszer úgynevezett „gyenge pontjait”, azokat a lépéseket, részfolyamatokat, amelyek kivitelezése a precizitás szempontjából nagyobb körültekintést igényel. A kiterjesztett mérési bizonytalanság számolásának első lépéseként meghatározzuk a mérendő mennyiség (koleszterin koncentráció µg ![]() ![]() 1. képlet; c a mért koleszterol koncentráció a „végső” 0,5 ml hexánban µg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A következő lépést az eredmények precizitását befolyásoló bizonytalansági források megjelölése jelenti. (1. táblázat)
Ezek után kvantifikáljuk az egyes bizonytalansági forrásokat az ISO/GUM szerint méréssel, vagy becsléssel. A felsorolt bizonytalansági források számszerű értékének meghatározására az alábbi két módszer egyikét kell alkalmazni:
Mindkét típusú becslés esetén az egyes bizonytalansági források értékét abszolút értékben, ún. standard bizonytalanságként (u( ![]() „A” típusú becslés esetén, legalább hat ismétlő mérésből kell meghatározni az egyes komponensek standard bizonytalanságát. A standard bizonytalanság meghatározásához a korrigált tapasztalati szórás képletét (2) kell alkalmazni. ![]() 2. képlet; SD a korrigált tapasztalati szórás, ![]() „B” típusú becslés esetén a következő lépéseket kell követni:
Amennyiben az abszolút értékben megbecsült megbízhatósági intervallum szélső értékei is ugyanakkora valószínűséggel fordulnak elő, mint az intervallum átlagaként megadott érték (négyszögletes eloszlás), akkor a standard bizonytalanság értékét a (3) képlettel határozzuk meg. ![]() 3. képlet; u( ![]() Ez az eset fordul elő például digitális eszközöknél, vagy leolvasási hibából eredő bizonytalanság esetén. Akkor viszont, ha az abszolút értékben megbecsült megbízhatósági intervallum szélső értékei várhatóan kisebb valószínűséggel fognak előfordulni, mint az intervallum átlagához közelebb eső értékek (háromszög eloszlás), akkor a standard bizonytalanság értékét a (4) összefüggéssel számoljuk. ![]() 4. képlet; ![]() Az 1. táblázatban szereplő bizonytalansági forrásokra vonatkozó „A” és „B” típusú becslések a 2. táblázatban találhatóak.
Az egyes bizonytalansági források nagyságának ismeretében ezek után meg kell határozni az ún. eredő mérési bizonytalanságot. Ezt a szintén szórásként kifejezett mutatót az egyes standard bizonytalanságok kombinációjaként képezzük az (5) képlet szerint. ![]() 5. képlet; u(y) az eredő mérési bizonytalanság, ![]() ![]() Az egyes ![]() ![]() ![]() ![]() A számolás során azzal a feltételezéssel élhetünk, hogy megfelelően kis intervallumot véve alapul az f függvény az ![]() ![]() ![]() Az (5) egyenlet alapján számolt eredő mérési bizonytalanság azonban csupán szórás jellegű érték, melyből meg kell határozni egy adott megbízhatósági szinthez számolt megbízhatósági intervallumot, hogy valós, kalkulálható információt kapjunk a mérés bizonytalanságáról. Amennyiben a megbízhatósági szintet 95%-nak határozzuk meg, akkor a valós érték megközelítőleg 95% statisztikai valószínűséggel fog a megadott intervallumban előfordulni. A 95%-os megbízhatósági intervallumot az eredő mérési bizonytalanságként meghatározott bizonytalansági intervallum kiterjesztésével érhetjük el. Ebben az esetben az ún. kiterjesztett mérési bizonytalanságot a (8). egyenlet alapján számoljuk. ![]() 8. képlet; U a kiterjesztett mérési bizonytalanság, k pedig a kiterjesztési tényező (az említett 95%-os megbízhatósági szint esetében értéke: 2) A száraztészták koleszterin tartalmának mérésére hivatott fent említett módszer összetett mérési bizonytalanságát, illetve a számolás menetét a 3. táblázat mutatja be.
A táblázat adatait teszi szemléletesebbé az 1.ábra, melyen az egyes bizonytalansági források bizonytalanságának ![]() ![]()
Az ábra nyilvánvalóvá teszi, hogy a leírt módszer esetében a mérés precizitása szempontjából elsősorban a koncentrációmérés bizonytalansága a meghatározó. Ennek az a magyarázata, hogy ezen bizonytalansági forrás magába foglalja tulajdonképpen az extrakció, a származékképzés, a kalibráció és a mérőműszer bizonytalanságát is. Ezen folyamatok külön-külön értelmezhető bizonytalanságát, ill. eredményre gyakorolt hatását is lehet számolni, ehhez azonban jóval több kísérleti adat és kalkuláció szükséges, mely túl mutat ezen fejezet keretein.
A térfogatmérések bizonytalanságának eredményre gyakorolt hatása jóval kisebb, a tömegmérés bizonytalansága pedig gyakorlatilag elhanyagolható a mérések precizitása szempontjából. Irodalom ISO/GUM. „International Organisation for Standardisation, Guide to the Expression on Uncertainty in Measurements.” ISO, ISBN 92-97-10188-9, Genf, 1993. Egressy-Molnár Orsolya (témavezető: Jókainé dr. Szatura Zsuzsanna): Száraztészták koleszterintartalmának meghatározása. TDK dolgozat (OTDK 1. helyezett), Budapesti Corvinus Egyetem, Alkalmazott Kémia Tanszék, 2010. |