15. Étrendkiegészítők E-vitamin tartalmának meghatározása csatolt HPLC-UV berendezéssel Tanulási célok Étrendkiegészítők E-vitamin tartalmának meghatározása csatolt HPLC-UV berendezéssel |
Elméleti alapok 1.Elméleti alapok 1. Az E-vitamin létfontosságú szerepét az emberi szervezetben napjainkban senki sem vitatja, azonban a napi bevitelre ajánlott mennyisége nem teljesen ismert. Az elmúlt évek jelentős klinikai vizsgálatai /pl. a „SELECT”, Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial, National Cancer Institute, USA/ arra engednek következtetni, hogy a korábbi ajánlásokhoz képest kevesebb E-vitaminra van szüksége a kiegyensúlyozott táplálkozást követő személyeknek, ill. az E-vitamin túladagolása valós problémaként jelentkezhet az étrendkiegészítőket és a természetes vagy dúsított formában E-vitamint tartalmazó élelmiszereket együttesen fogyasztók esetében. Érdemes megemlíteni, hogy az E-vitaminnal ellentétben a D-vitamin ajánlott beviteli mennyisége folytonosan emelkedő tendenciát mutat. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K, illetve a méréstechnikailag közel álló, vitaminoid ![]() ![]() ![]() ![]()
|
Elméleti alapok 2.Elméleti alapok 2. A szerves oldószerek használatából fakad a harmadik problémakör. Mind a standardok készítésénél, mind a mintaelőkészítés során a vízhez képest nagyságrendekkel gyorsabban párolgó oldószerek szignifikáns mérési hibát okozhatnak. Térfogati kimérésnél a hagyományos pipettahegyeket elő kell nedvesíteni a csepegés megakadályozása céljából, vagy ún. húzott hegyeket kell alkalmazni. „A” jelű mérőlombikok használata mellett, ahol pontos térfogatra való feltöltés lehetősége nem áll fenn, analitikai mérleggel kell nyomon követni a hígítási és mintaelőkészítési lépéseket. Ez utóbbi azért is fontos, mivel a felhasznált oldószerek sűrűsége jóval kisebb a víznél, hígításkor és a végső, a HPLC elválasztás szempontjából megfelelő oldószerre való módosításnál többkomponensű oldószerelegy jön létre, tehát a „szokásos” 1,00 g ~ 1,00 ml kerekítést nem lehet alkalmazni. A negyedik kérdéskör a vitamerek problémáját érinti, amely az E-vitamin analitika esetében alapvető fontosságú, hiszen az „E-vitamin” nem egyetlen fajta molekulát, hanem egy vitamin-családot jelent. A természetben előforduló négy α-, β-, γ-, δ-tokoferolon és négy α-, β-, γ-, δ-tokotrienolon kívül az élelmiszerek és étrendkiegészítők esetében a mesterségesen előállított /tehát mind a három királis szénatomon racém/, nagyobb stabilitásukból fakadóan kiszereléstechnikailag kedvezőbb tokoferol-észterekkel /-acetátokkal és -szukcinátokkal/ is számolni kell, így élelmiszeranalitikai szempontból a teljes E-vitamin család elméletileg ((4*8)*3) /tokoferolok/ + (4*8) /tokotrienolok/ = 128 tagot számlál. A mesterséges ill. természetes eredetű vitamerek egymás mellett is előfordulhatnak, mivel az E-vitamin különböző vitamerjeit antioxidánsként számos élelmiszerekben is felhasználják /E-306-309 jelzésekkel/. Ugyanakkor étrendkiegészítőkben szinte kizárólag a megfelelő tisztaságban és költséghatékonyan beszerezhető, mesterséges eredetű α-tokoferol-acetát fordul elő a nyolc sztereoizomer formájában, amelyből az emberi szervezet négyet képes hasznosítani. Ebből fakadóan analízis előtt feltétlenül tisztázandó, hogy a mérésnek mi, konkrétan melyik vitamer a célja, ugyanis a különböző feladatok nagyságrendekkel eltérő költségvonzattal járnak. Az étrendkiegészítők analitikailag nem minősülnek bonyolult mátrixnak, mivel jellegzetesen homogének, por kiszerelés esetén dozírozottak, a célkomponensek várható koncentrációja ismert, és általában legfeljebb 100-200 alkotóból álló összetétel jellemzi őket. Mindezek mellett ugyanakkor gyakori eset, hogy a biológiailag és kémiailag is aktív komponensek viszonylag nagy koncentrációja miatt a gyártási folyamat közben nem várt mellékreakciók, főleg redox folyamatok indulnak be, amelyek a végtermék minőségét és az analitikai mintaelőkészítés hatásfokát olykor drasztikusan mértékben megváltoztatják. Az esetek többségében erre a jelenségre kell gyanakodni akkor, ha a célkomponens várt koncentrációértékétől jelentősen eltérő eredményre jutunk, ugyanis a több szinten ellenőrzött premixekből gyógyszergyári minősítésű berendezésekkel kikevert és dozírozott termékek alkotóinak eloszlása ritkán inhomogén.
|
Gyakorlati végrehajtásA meghatározás elve A mintából szerves oldószerrel kivonjuk az α-tokoferol-acetátot, majd az együtt kinyert mátrixalkotóktól fordított fázisú HPLC oszlopon elválasztva, szelektíven meghatározzuk λ=290 nm UV hullámhosszon. A nyolc sztereoizomer egy csúcsban eluálódik és mennyiségileg egyszerre értékelhető. Felszerelés és vegyszerigény HPLC-UV rendszer; ![]() ![]()
Meghatározás körülményei Eluens: metanol; izokratikus elválasztás; térfogatáram: 1,0 ml ![]() Mintaelőkészítés és mérés A minta étrendkiegészítő; deklarált E-vitamin tartalma α-tokoferol-acetát formában 40 mg ![]()
|
Kiegészítések és megjegyzésekKiegészítések és megjegyzések Az E-vitaminok mérését magyar szabvány / MSZ EN 12822:2000; „Élelmiszerek. Az E-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Az α-, β-, γ- és δ-tokoferol mérése”/ alapján is el lehet végezni. Ez az eljárás a különböző észterekből szappanosítással /metanolos KOH-dal, redukálószer jelenlétében/ szabadítja fel a szabad tokoferolokat, majd normál fázisú kromatográfiát jelöl ki a négy tokoferol elválasztására, lehetőség szerint fluorimetriás detektálással. A bemutatott, acetát forma mérésére használható eljárás ill. a szabvány összevetése során a következő kérdések átgondolására van szükség:
|