Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

1. fejezet - Beteg-előkészítés és biztonságtechnika az MR vizsgálat során

1. fejezet - Beteg-előkészítés és biztonságtechnika az MR vizsgálat során

Betegelőkészítés

Mágneses Rezonancia

Az MR képalkotás jelentős fejlődése, valamint a berendezések gyarapodása miatt a vizsgálatnak fontos szerepe van a képalkotó diagnosztikában és az intervencióban. Mivel nem jár ionizációs sugárzással, a sugárvédelmi szempontokat figyelembe véve előnyben részesíthetjük az egyéb képalkotó módszerekkel szemben. Az MR vizsgálattal kapcsolatos balesetek és humán vagy tárgyi sérülések megelőzése döntően a radiográfus felelőssége. Így az ezzel kapcsolatos kockázatok és előírások ismerete elvárt a radiográfustól. A beteg előkészítéssel kapcsolatos ismeretek két nagy csoportra oszthatók: MR kontraindikációk kiszűrése, valamint a beteg előkészítése.

MR kontraindikációk kiszűrése (screening)

A radiográfus alapvető feladata a vizsgálat előtt az MR kontraindikációk kiszűrése. Fontos, hogy a vizsgálat megkezdése előtt a beteg írásban nyilatkozzon az MR kontraindikációkkal kapcsolatosan, valamint a vizsgálati beleegyező nyilatkozatot is aláírja.

Az MR vizsgálóban levő erős mágneses tér veszélyes és ellenjavallt lehet olyan személyek számára, akik bizonyos fém, elektromos, mágnesezhető, vagy mechanikai beültetett implantátummal, eszközzel, tárggyal rendelkeznek. Ilyen fém implantátumok pl.: szívritmus-szabályozó, defibrillátor, agyi aneurysma clip, műszem, beépített hallásjavító készülék, lövedék, sörét, fémszilánk, szív műbillentyű, beépített ízületprotézis, művégtag, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót).

A beültetett implantátumok antimagnetikus jellegéről pontos azonosítható kód informál, mely vonalkód, szám formájában a termékkel együtt érkezik. Optimális esetben a beteg ambuláns lapjába, zárójelentésébe a kérdéses kód pontosan rögzítődik, sok esetben egy lehúzható matrica beragasztása is megtörténik a betegdokumentációba. Ezen kód és a gyártó alapján azonosított termék MR kompatibilitását a http://www.mrisafety.com honlapon tudjuk szükség esetén leellenőrizni.

Amennyiben a beteggel a beültetett fémmel kapcsolatos pontos információ nem érkezik, azt potenciálisan mágnesezhetőnek vélve, az MR vizsgálat nem végrehajtható. Amennyiben pótlólag a klinikus, a műtétet elvégző orvos a pontos típusról informál, és az MR kompatibilisnek bizonyul, úgy az MR vizsgálat elvégezhető.

Betegelőkészítés

Rutin MR vizsgálatok (pl. koponya, gerinc, ízület) jellemzően speciális előkészületet nem igényelnek, nem kívánnak különös diétát, az előírt gyógyszerek felfüggesztése a kontrasztos vizsgálat előtt és azt követően szintén nem szükséges. Többnyire csak hasi és kismedencei vizsgálatok esetén javasolt, hogy a beteg 6-8 órával a vizsgálat előtt ne egyen.

Vizsgálat előtt minden könnyen rögzített fémtárgyat (pl. hajcsat, piercing, stb.) el kell távolítani a betegről. A vizsgáló helységbe tilos bevinni a ruházathoz nem kapcsolódó fém és mágnesezhető tárgyakat (pl. karóra, mankó, telefon, bankkártya).

A vizsgálati régiótól függően ajánlatos az adott ruházat valamint ékszerek eltávolítása, így csökkenthető a képminőség romlása. Hasi, kismedence, emlő és több régiós kontrasztos angiográfiai vizsgálat során célszerű a betegnek egy köntösbe átöltözni. MR spektroszkópia, valamint funkcionális MR vizsgálat esetén célszerű minden fémet eltávolítani a betegről mivel az alkalmazott szekvenciák nagyon érzékenyek a mágneses tér homogenitásának torzítására. Nőbetegeknél gondolnunk kell a különböző kozmetikai sminkek esetleges fémtartalmára (artefactumot okozhatnak), így vizsgálat előtt a sminket el kell távolítani.

Beültetett fém vagy egyéb orvosi implantátum esetében a radiográfusnak a már említett módon meg kell győződni arról, hogy az implantátummal történő MR vizsgálat nem kontraindikált. Ehhez érdemes a műtéti leírás alapján tájékozódni, dokumentálni az implantátum pontos sorszámát és gyári számát, megtudni a beültetés idejét (6 héten belül kontraindikált az MR vizsgálat). Ezen kívül a műszakvezető radiológussal is célszerű konzultálni.

Terhesség

A terhesség alapvetően nem kontraindikáció, mivel a jelenlegi tudományos adatok alapján nincsen kimutatott káros hatása az elektromos mágneses térnek a magzatra (3 Tesla térerőig). Ettől függetlenül, figyelembe véve a szakmai ajánlásokat (MDA, ESMRMB), a várandós női beteg MR vizsgálata kerülendő a terhesség első trimeszterében. A II. és III. trimeszter esetén a beküldő klinikusnak kell mérlegelni a kockázat vs. előny elve alapján (risk vs. benefit). Például az ionizációs sugárzással járó vizsgálatok helyett kell alkalmazni az MR vizsgálatot. Szoptatós anyukák kontrasztanyagos vizsgálata esetén ajánlatos vizsgálat előtt az anyatejet lefejni, és az intravénás kontrasztanyag beadást követően 24 órán keresztül nem szoptatni.

Intravénás kontrasztanyag

Alapvetően fontos, hogy a betegek jól hidratáltan érkezzenek a vizsgálatra. A radiográfus feladata a korábbi kontrasztanyaggal összefüggő allergiás reakciók, valamint az általánosan ismert potenciálisan allergiás reakciót elősegítő tényezők kiszűrése és ellenőrzése a vizsgálat előtt. Ilyen lehetséges tényezők a súlyos allergiás betegek, asthmások.

  1. Az ESUR irányelveit figyelembe véve a magas rizikójú betegek vizsgálatánál kontraindikált az intravénás gadolínium kontrasztanyag beadása (krónikus 4. és 5. stádiumú vesebetegek [GFR <30 ml/min], dializált betegek, csökkent vesefunkciójúak, máj transzplantáltak vagy várományosok, akut veseelégtelenség). Közepes rizikójú betegek, valamint kérdéses eseteknél ellenőrizni kell a beteg vesefunkcióit beleértve a mért, vagy a szérum kreatinin szint alapján számított GFR/kreatinin clearance szintet - eGFR (ml/min/1.73m2).