Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

2. fejezet - A koponya MR vizsgálata

2. fejezet - A koponya MR vizsgálata

Betegelőkészítés

Az általános MR előkészítés mellett a koponya esetében különösen figyelni kell arra, hogyha a betegnek kivehető fém fogpótlása van, azt eltávolítsa, ha smink, arc-, illetve szemfestéket használ, azt lemossa, letörölje. Ugyancsak fontos a nem arany, vagy ezüst fülbevalók, nyakláncok eltávolítása (esetenként a vizsgálat során "derül" ki, hogy a nagy becsben tartott ékszer nem is nemesfém.. ). Ugyancsak figyelni kell a hajcsatok, hajtűk eltávolítására - nem egy esetben idős hölgyek esetében a 30 eltávolított hajcsat mellett a 31. hajcsathoz a mágnes biztosan "ragaszkodni" fog.

A megfelelő fejtekercs kiválasztását követően a beteget a fej tengelyével a tekercs közepén kell elhelyezni. Ahhoz, hogy ez teljesen szabályos legyen szükséges a lábak, a csípő, a medence, a has és a vállak elhelyezése a vizsgáló asztal tengelyében. Ha erre nem így figyelünk, akkor a beteg nyaka is ferdén fog állni a vizsgálat során - hibásan torticollist utánozva, és a craniocervicalis átmenet megítélését nehezítve.

Ha a koponya tengelyét így megfelelően elhelyeztük, még két szempontra kell figyelmet fordítani:

1. a tekercs közepe essen a glabellára (orrgyök, a szemöldökök között)

2. amennyire a tekercs engedi, a beteget "húzzuk", óvatosan, kis lépésenként csúsztassuk fel a tekercsbe, hogy a válla a fejtekercs szélébe beleütközzön.