Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

MR artefaktumok megelőzése, minimalizálása

MR artefaktumok megelőzése, minimalizálása

Nyaki gerinc esetében a leggyakoribb mozgási műterméket a nyelés és a liquor pulzáció okozza, amit gradiens echo mérésekkel, flow kompenzációval, esetleg EKG vezérléssel küszöbölhetünk ki. A nyak axiális T2 súlyozott vizsgálatakor érdemes gyorsszekvenciákat alkalmazni, ezek kevésbé érzékenyek az áramlásokra. A korszerű MR berendezésekkel 3D T2 súlyozott, megfelelő módon áramlás-kompenzált mérések is végezhetőek.

Háti gerinc vizsgálata során a légzés okoz műterméket, amit a fáziskódolás irányának helyes megválasztásával, saturációval, felületi tekercs alkalmazásával védhetünk ki. A fáziskódolás optimális iránya gyártónként eltérő lehet, használjuk és optimalizáljuk a javasolt gyári szekvenciákat. Ennél a régiónál további problémát jelent a szív, és a nagy erek pulzációja, amit ugyancsak a helyes fáziskódoló iránnyal, saturációval, és EKG vezérléssel csökkenthetünk. A liquor pulzáció itt is zavarhatja a képet, melyet megfelelő módon áramlás-kompenzált, saturált felvételek, vagy EKG vezérlés tud kiküszöbölni.

Ha a fáziskódolás iránya A-P, akkor a vizsgált terület elé, a hasüregre és a praevertebralis régióra helyezünk egy saturációs pulzust, hogy a hasból érkező pulzációs (erek, aorta), illetve egyéb mozgási (belek perisztaltikája, légzés) artefaktokat megszüntessük.

Ágyéki gerinc esetén műterméket okozhat az aorta pulzációja, amit saturációval, fáziskódolás irányával, EKG vezérléssel csökkenthetünk. A légzés és a bélmozgás is eredményezhet artefaktot, ami saturációval, megfelelő irányú fáziskódolással, felületi tekercsek alkalmazásával védhető ki.

Amennyiben a fáziskódolás iránya A-P, a gerincoszlopra célzott rectangularis FOV-ot is alkalmazhatunk, hogy a diagnosztika szempontjából nem fontos térpontokról (hasi régió, gerincoszlop mögötti levegő) ne gyűjtsünk feleslegesen adatokat. Ezzel a vizsgálat idejét lényegesen, akár felére csökkenthetjük.