Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

Szekvenciák, protokollok indikációja, alkalmazása

Szekvenciák, protokollok indikációja, alkalmazása

Elsősorban sagittalis és axiális szeletek a lényegesek, azonban a coronalis felvételeken a gyöki kilépések ábrázolódnak kitűnően, valamint a paravertebralis terület ítélhető meg pontosabban.

A rutin vizsgálat során T1 és T2 súlyozott sagittalis, T2 coronalis mérést követően T2 súlyozott axiális felvételek ajánlottak. Térfoglalás, metastasis gyanúja esetén hasznos kiegészítő a sagittalis vagy coronalis STIR felvétel.

Az axiális szeleteket a sagittalis képre tervezzük az intervertebralis réseknek megfelelő szögfelező síkjával párhuzamosan úgy, hogy a vizsgált résnek megfelelően elhelyezkedő forament a szeletek teljesen lefedjék - ez discusonként 5-7 szeletet jelent általában. Extrudálódott korong fragmentum, sequester esetén annyi szeletet kell felhelyezni, amennyi a cranialis vagy caudalis irányba fragmentálódott porckorong darabot lefedi.

Gerincvelői folyamat esetén, az axiális képek az érintett gerincszakaszra vannak tervezve.

T2 coronalis szeletek elsősorban a gyöktasakok, gyöki kilépések megítélésére szolgálnak, továbbá jól demonstrálják az oedemát, vérzést, és a szalag szakadást. A T1 súlyozott felvételeken vérzést, csont metastasisokat, illetve az általános anatómiát látjuk. STIR felvételen a degeneratív eredetű oedemát, esetleges csontmetastasisokat diagnosztizálhatjuk.

Kontrasztanyag adása után T1 súlyozott képek készülnek, optimális esetben zsírelnyomással.

Kiegészítő felvételek, ha szükséges FLAIR és DWI, STIR, postkontrasztos, esetlegesen in phase / out of phase felvételek.