Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

Thoracalis nagy erek MR vizsgálata (2D, 3D, angiographia, black blood)

Thoracalis nagy erek MR vizsgálata (2D, 3D, angiographia, black blood)

A mellkas vizsgálatát kontrasztanyagos MR angiographiás (ceMRA) méréssel egészíthetjük ki.

Indikációja: aorta aneurysma, dissectio, pulmonalis embolia és térfoglalások.

Kontrasztanyag adása 20ml, flow: 2,5ml/ sec, fiziológiás sóoldat: 20ml, flow: 2,5 ml/ sec

Angiographias volumen tervezése- a primer képek coronalis síkúak, sagittalis felvételen a mellkasi aortával párhuzamosan, vizsgált FOV a mellkasi nagy erekre kiterjedő, rekonstruált szeletvastagság 1-1,5 mm.

Angiographias sorozat esetén fontos a kontrasztanyag-telődés és mérés indításának szinkronizálása. Ezt az ún. bólus követéssel (SmartPrep) tudjuk megvalósítani. A módszer lényege, hogy a gép automatikusan figyeli a kijelölt területen az injektorral bejuttatott kontrasztanyag bólus megjelenését. Ha a jelintenzitás az előre megadott szint fölé emelkedik, majd a légzésvezérlés információit követően automatikusan indítja a mérést. A primer adatokból többféle technikával készíthetünk utólagos rekonstrukciókat.

A szív MR vizsgálata: a szív MR vizsgálat gyakorlati alapjai, technikai feltételei. A betegek előkészítése, pszichés felkészítés, beteg fektetés. Szív MR szekvenciák, síkok gyakorlati alkalmazása. Natív és kontrasztos vizsgálatok gyakorlati technikája és alkalmazása. Funkcionális szív MR vizsgálatok. MRCA.