Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

Mérési típusok, szekvenciák, a vizsgálati sík megválasztásának szempontjai

Mérési típusok, szekvenciák, a vizsgálati sík megválasztásának szempontjai

Az ízületek vizsgálatának legfontosabb szekvenciái azok a szekvenciák, melyeken az ízületi porcfelszín, az esetleges ízületi folyadék, valamint az ízületet alkotó csontokban lévő oedema egyszerre jól megítélhető. Erre a legalkalmasabbak a proton denzitású zsírelnyomásos (PDFS) szekvenciák, melyekkel amellett, hogy a porcfelszín és a folyadék jól ábrázolódik, a csont zsírtartalmának elnyomása miatt a microsérülések, oedema is láthatóvá válnak. A csontok patológiás állapotai, microfracturái gradiens echo T2 súlyozott (T2*) felvételekkel is azonosíthatóak, itt a csont trabeculák susceptibilitási artefactot okozó hatása van a kitűnő csontszerkezeti ábrázolás mögött.

A T1 súlyozott (T1W) felvételeken ugyancsak jól megítélhető az ízfelszíni porcok vastagsága, azonban ez nem választható el biztonsággal az ízületi folyadéktól. Ugyanakkor az ízfelszíni egyenetlenségeket kompenzáló rostos porcok (pl. térdízületben a meniscus, vállízületben a labrum glenoidale) a T1W és T2W felvételeken egyaránt jól megítélhetőek: az egészséges porc jelszegény, fekete. Ugyancsak jelszegények a sérülésmentes szalagok (pl. a térdízületben a keresztszalagok).

A vizsgálati síkokat minden esetben az adott ízület elhelyezkedése, anatómiai, mozgási tengelyei, a környezetükben lefutó inak helyzete határozza meg. Sok esetben nem típusos axialis, sagittalis, vagy coronalis síkokról beszélünk. A síkok pontos meghatározását az egyes ízületeknél külön-külön tárgyaljuk. A végtagok esetében a hosszú csöves csontokra merőleges axialis sík kitüntetett fontosságú a keresztmetszeti anatómia pontos megítélése miatt.