Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

A csípőízület MR vizsgálata

A csípőízület MR vizsgálata

Tekercsalkalmazás, szekvenciák, síkok

A csípőízületek MR vizsgálata leggyakrabban phased array test tekerccsel történik ezzel lehetséges mindkét csípőízület egyidejű vizsgálata nagy felbontással, jó jel-zaj viszonnyal. Elméletileg lehetséges nagy flex tekerccsel is egyoldali vizsgálat, azonban ebben az esetben összehasonlításra nincs mód, csak speciális esetekben kiegészítőleg jön szóba.

A legfontosabb szekvenciák egyrészt azok, amelyek képesek a csontban az oedemát jól ábrázolni, ilyenek a STIR, PDFS és a T2W FS szekvenciák, másrészt azok, melyek a corticalist, valamint az ízfelszín porcborítása válik jól megítélhetővé, mint a T1W és a T2* szekvenciákkal.

Alapvizsgálati sík a coronalis – ezzel a síkkal jól összehasonlíthatók a csípőízületek, és úgy a combfej, mint a combnyak oedemája pontosan megítélhető. Ugyancsak coronalis síkban ábrázolódik kitűnően a terhelési zónában az alkotó csontok (acetabulum, combfej) corticalis, subcorticalis régiója, valamint az ízületi rés. Az axialis síkban az ízületi tok, valamint az acetabulum elváltozásai ábrázolódnak jól. A sagittalis sík kiegészítő, azonban, ha készül, minden esetben mindkét csípőízületről el kell készíteni, az összehasonlítás végett.

Rutin vizsgálat során T1W, T2W és STIR vagy PDFSE coronalis mérését követően T2W vagy PDFSE axialis, valamint PDFSE sagittalis mérés javasolt.

Fontosabb patológiás eltérések

A leggyakoribb kérdés a korai combfejnecrosis esetleges fennállásának kizárása, vagy igazolására irányul. A korai combfejnecrosis esetén még csontszerkezeti eltérés nincs, a combfej oedemáját kell igazolni, melyre valójában csak az MR vizsgálat alkalmas. Zsírelnyomásos (PDFS, T2W FS) vagy STIR szekvenciákkal az egészséges sötét csontvelőben az oedemás részek gyakorlatilag világítanak. Előrehaladottabb esetekben csontszerkezeti eltérések, subcorticalis necrosisok, vagy a cortex incongruentiája T1W, vagy T2* szekvenciákkal ábrázolható pontosan.

97. ábra. A bal csípőízület korai avascularis necrosisa (AVN). A bal combfej, és a combnyak oedemája a T1W felvételeken alacsony, a STIR felvételeken magas jelintenzitású. A jobb oldali combfejben, a terhelési zónában régi AVN jelei. (T1W, STIR)