Ugrás a tartalomhoz

MR képalkotás

Berényi Ervin (2011)

Debreceni Egyetem

A lábfej MR vizsgálata

A lábfej MR vizsgálata

Tekercsalkalmazás, szekvenciák, síkok

A bokaízület vizsgálatára dedikált végtagi tekercs a legoptimálisabb, de alkalmazható térdtekercs, fejtekercs, vagy flex tekercs is.

A csontvelő oedemája, microsérülései T2W FS, PDFS vagy STIR felvételekkel ábrázolódnak, a cortex, a subcorticalis necrosisok, T1W és T2* szekvenciával láthatók, az inak megítélése T1W és PDFS szekvenciákkal, a porcfelszínek állapota T2* és PDFS mérésekkel készített szekvenciákkal készített felvételeken ábrázolódik a legjobban.

Alapsíkunk a sagittalis (parasagittalis), mely a malleolus lateralist és medialist összekötő paracoronalis síkra merőleges, a tibia tengelyével párhuzamos. Ezen jól ábrázolódik a felső és alsó ugróízület, a talocalcanealis szalagrendszer, valamint a Chopart-ízület (articulatio tarsi transversa) és a Lisfranc-ízület (articulatio tarsometatarsalia). A coronalis (paracoronalis) síkú felvételeken a felső és alsó ugróízület mellett a kül- és belboka képletei, az ízületi tok patológiás eltérései ábrázolódnak optimálisan. Az axialis síkú felvételeken a kül- és belboka mellett pontosítható a régióban futó inak, ínhüvelyek állapota is.

Rutin vizsgálat során T1W, T2W és PDFS sagittalis, T2* és PDFS paracoronalis és T1W, valamint T2W vagy PDFS axialis síkú mérés javasolt.

Fontosabb patológiás eltérések

A felső és alsó ugróízületnek megfelelően chondropathiák különböző stádiumai azonosíthatók, subcorticalis necrosissal, esetleges corticalis érintettséggel.

Traumás elváltozások esetében az egyes inak helyzete, lefutása részletesen elemzendő. A calcaneus rejtett sérülése T2W FS, PDFS illetve STIR és T2* felvételekkel válik egyértelművé. Az Achilles ín sérülésének, szakadásának ábrázolására a T1W és PDFS sagittalis és axialis szekvenciák optimálisak.

Esetleges ínsérülés a T1W és PDFS axialis és sagittalis szekvenciával pontosítható. Az ínhüvelyekben ábrázolódó folyadék a T2W FS vagy PDFS axialis szekvenciákon követhető pontosan.

100. ábra. Achilles ín ruptúra. (PDFS)