Ugrás a tartalomhoz

Megelőző orvostan és népegészségtan

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

1. fejezet - Az egészségállapot társadalmi-gazdasági meghatározói

1. fejezet - Az egészségállapot társadalmi-gazdasági meghatározói

Bevezetés

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a népegészségügy a betegségek megelőzésének, az élet meghosszabbításának, valamint a lelki és testi egészség fejlesztésének tudománya és művészete, melyek érdekében a társadalom szervezett közösségi tevékenység révén munkálkodik (WHO Expert Committee on Public Health Administration, 1952).  

A betegségek megelőzésére és az egészség javítására irányuló munka megkezdése előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy mit is értünk egészség alatt, vagyis hogyan határozzuk meg azt az állapotot, amelynek elérését munkánkkal segítjük. Ez azért fontos, mert a népegészségügyi szakemberek csakis az egészségre ható, azt befolyásoló tényezőkön keresztül, azokat megcélozva, módosítva tudnak az egészség érdekében tenni, mivel az emberi testre irányuló közvetlen beavatkozások (gyógyszer beadása, műtét végzése, csontkovácsolás, stb.) kívül esnek a hatókörükön.  

Az egészség mibenlétére vonatkozóan azonban többféle elképzelés, modell is van, amelyekkel először meg kell ismerkednünk, hogy értsük: melyik elképzelés miként vélekedik az egészségről, és milyen irányba tereli gondolkodásunkat arról, hogyan tudunk az egészség érdekében munkálkodni.