Ugrás a tartalomhoz

Megelőző orvostan és népegészségtan

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

Az egészség meghatározó tényezője: a gyermekkor

Az egészség meghatározó tényezője: a gyermekkor

A gyermekek korai fejlődésére vonatkozó kutatások tanúsága szerint az agy fejlődése a méhen belüli élettől kezdve nagyon érzékeny a korai gyermekkorban bekövetkező külső hatásokra. E hatások, köztük a személyes kötődések és a nyelvi környezet szó szerint alakítják a fejlődő agyat.  

Ábra: A szókincs korai fejlődése a szülők iskolai végzettsége szerint http://www.ontario.ca/en/initiatives/early_learning/ONT06_018869.html   Az egészséget elősegítő nevelés nélkülözhetetlen eleme a testi, nyelvi, kognitív, társas és érzelmi fejlődés egyaránt.  

Ábra: Táplálkozási kiegészítés és pszichoszociális stimuláció kombinált hatása fejlődésben elmaradt gyermekekre Jamaicában.

http://whqlibdoc.who.int/publications/2008/9789241563703_eng.pdf3. o.    

A kora gyermekkori élmények és környezet hatása az élet teljes tartamára kiterjed. David Barker munkássága nyomán vált bizonyítottá, hogy a felnőttkori egészség a fogantatástól kezdve formálódik, így a méhen belüli táplálási zavarok következtében alacsony súllyal született csecsemők felnőttkorban nagyobb mértékű kockázatnak vannak kitéve a szívbetegség, az agyi keringészavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatok tekintetében is.  

Ábra: Szívkoszorúérbetegség okozta halálozás férfiak körében 1968-1978 és csecsemőhalálozás 1901-1910.

http://www.thebarkerfoundation.org/pho/  

Számos vizsgálat, köztük a jelenleg is folyó Adverse Childhood Experiences (ACE) Study gyűjtött bizonyítékokat arra, hogy az elhízás és a mentális betegségek jó része is az élet korai szakaszára vezethetők vissza. Kora gyermekkori élmények tárhatók fel a bűnözés, a szövegértési és számolási nehézségek, valamint a munkavégző képességgel kapcsolatos problémák hátterében is.    

Ön milyen mértékben volt veszélyeztetett gyermekkori traumák tekintetében? Számítsa ki az ACE pontszámát:

http://www.acestudy.org/files/ACE_Score_Calculator.pdf  

Vannak azonban hatékony módszerek, amelyek a kedvezőtlen méhen belüli és/vagy családi környezet negatív befolyását képesek ellensúlyozni. A kora gyermekkorban alkalmazott különböző fejlesztő módszerek tartósan, a felnőttkorban is érvényesülő módon képesek kedvezően alakítani a hátrányos helyzetű gyermekek sorsát.  

Ábra: A High Scope Perry óvodai fejlesztő program 40 éves követésének összegzése

http://www.highscope.org/content.asp?contentid=219