Ugrás a tartalomhoz

Megelőző orvostan és népegészségtan

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

2. fejezet - Az életmód mint egészségdetermináns

2. fejezet - Az életmód mint egészségdetermináns

Bevezetés

Az előző fejezetben írottak szerint az egészségi állapotra számos, egyéni döntésekkel csak hosszú távon vagy alig befolyásolható tényező hat. Van azonban jónéhány olyan döntés, amelyet naponta meghozunk, s amely azonnal is és hosszabb távon is nagyon jelentős szerepet játszik abban, hogyan alakul egészségünk. A táplálkozás és testmozgás két kiemelten fontos, jórészt egyéni döntéseink körébe tartozó, egymástól el nem választható tényező.  

Áttekintésük előtt érdemes a középiskolai fizikaórákon az energiáról tanultakat emlékezetünkbe idézni: a kémiai energia hővé alakítható, a hőenergia mozgási energiává alakulhat. Az átalakítások során energia nem vész el és nem keletkezik; ez az energiamegmaradás törvénye.  

http://www.sulinet.hu/tlabor/fizika/szoveg/index.htm  

Nos, a táplálék kémiai energiát tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve részben hőenergiává alakul, és a test állandó hőmérsékletének fenntartását biztosítja, másrészt a test által végzett mozgási energiát szolgáltatja, az a része pedig, amelyet a szervezet nem használ fel, raktározódik.

2.1. ábra - Energia egyensúly

Energia egyensúly

Tartsuk emlékezetünkben, hogy a pszichoaktív szerek egy része, különösen az alkoholtartalmú italok is jelentős energiatartalommal bírnak.