Ugrás a tartalomhoz

Megelőző orvostan és népegészségtan

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

Szexuális szokások

Szexuális szokások

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a szexuális egészség a testi, lelki és társas jólét állapota a szexualitás vonatkozásában, ami a téma pozitív és tiszteletteljes megközelítését igényli. A szexuális egészség feltételezi az örömöt adó és biztonságos szexuális élményeket, amelyek mentesek a kényszerítéstől, a diszkriminációtól és az erőszaktól.

A szexuális egészséget fenyegetik a nemi betegségek, a nem kívánt terhességek, a túl korán, többnyire kortárs vagy partneri nyomásra kezdett nemi élet, a partnerek közti erőszak, azok a kulturális szokások, amelyek a nemi szervek csonkítását idézik elő, illetve az információ és megfelelő szolgáltatások hiánya, amelyek nélkül az egyéneknek nincs módjuk a tájékozott választásra.

A nemi betegségek ismertetése:

http://www.tankonyvtar.hu/altalanos-orvostudomany/tabularium-dermatologiae-080906-298

A szexuális egészséget nagymértékben fenyegeti a családon belüli erőszak, amelynek az esetek többségében nők az áldozatai, s amelyet az Egészségügyi Világszervezet népegészségügyi problémává nyilvánított.

A nők elleni erőszakról bővebben:

http://www.nane.hu/eroszak/index.html

Vizsgálat a nők elleni erőszakról 10 országban:

http://www.who.int/gender/violence/who_multicountry_study/en/

A női nemi szervek csonkításáról:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs241/en/

A szexuális egészség elérését segíti a nők egyenjogúsítása a családban, a munkában és a gyermekvállalásban is (gender equality). Különbséget kell tenni a biológiai és élettani nem (sex), valamint a társadalmilag és kulturálisan meghatározott nemi szerep (gender) közt. A nem tekintetében jelentős és változtathatatlan különbségek vannak férfiak és nők közt, a nemi szerepek (gender) vonatkozásában azonban a különbségek jó része a világ számos országában hátrányosan érinti a nőket (ugyanazon munkáért alacsonyabb bér, a kontroll hiánya a gyermekvállalás terén, aránytalan teherelosztás a családi életben, stb.). Ezek a különbségek változtathatóak és változtatni is kell rajtuk.

A nemi szerepek egyenjogúsítására az EVSZ stratégiát alkotott:

http://www.who.int/gender/mainstreaming/strategy/en/index.html

A nemi egyenjogúság megvalósítása nemcsak a szexuális élet, hanem az egészség minden dimenziójában javítani fogja a nők és férfiak életminőségét.