Ugrás a tartalomhoz

Megelőző orvostan és népegészségtan

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

8. fejezet - HIV/AIDS, hepatitisek

8. fejezet - HIV/AIDS, hepatitisek

A vírus hepatitisek ill. azok kórokozói járványtani szempontból lényegesen különböznek egymástól, de klinikai megjelenésük igen hasonló.

Hepetitis A és E fertőzések

A kórokozók a hepatitis A-vírus (HAV), illetve a hepatitis E-vírus (HEV).

Magyarország járványügyi helyzete:

http://www.oek.hu/oek.web?to=1921&nid=509&pid=1&lang=hun

Terjedés:

ún.  faeco-oralis; azaz szájon át, jellemzően széklettel szennyezett élelmiszerrel, de széklettel szennyeződött kéz,  ivóvíz, szennyvíz, fürdővíz, használati tárgyak közvetítésével is.  A fertőzést leggyakrabban gyermek- és rossz higiénés körülmények között élő közösségekben észlelik. A kórokozók viraemia kapcsán a májba jutnak, ott szaporodnak és pusztítják a májsejteket. A folyamatot a transzaminázok (GOT, GPT) szérumszintjének emelkedése kíséri.

A HEV transzplacentáris terjedése is ismert, fertőzött terhesek magzata is fertőződhet.

A fertőzés forrása: a beteg és a tünetmentes fertőzött személy, a HEV-t egyes állatok (majmok, sertés, vaddisznó, rágcsálók) is terjesztik.   Szezonalitás: Típusos őszi-téli szezonalitás jellemzi (bár a fertőződés többnyire nyáron következik be, a hosszú lappangási idő miatt a megbetegedés tünetei általában ősszel jelentkeznek).   A HAV ellenálló képessége hővel és egyéb hatásokkal szemben kifejezett, a fertőtlenítő szerek csak magasabb koncentrációban pusztítják el, míg a HEV kevésbé ellenálló.

Lappangási idő: A-vírus fertőzés esetén  15-50 nap (leggyakrabban 28-30 nap), E-vírus fertőzés esetén 15-40 nap (leggyakrabban 26-42 nap).   Klinikai tünetek:   HAV fertőzés esetén kezdetben láz és hasi panaszok lépnek fel, majd icterus, máj- és lépmegnagyobbodás észlelhető.  Az E-vírus okozta megbetegedések nagy része tünetmentes, illetve enyhe lefolyású (terhes nők HEV fertőzése kivétel: gyakran igen súlyos lefolyású, spontán abortuszt ill. az újszülöttek fulmináns hepatitisét okozhatja).   Járványügyi teendők:   Hepatitis A és E fertőzések esetén azonosak A beteget fertőző osztályon el kell különíteni (az icterus kialakulását követő egy héten át). A laboratóriumi vizsgálat (natív vérmintából anti-HAV ellenanyagok kimutatása) kötelező. A betegség hepatitis infectiosa néven be- és kijelentendő. Kötelező a folyamatos és a zárófertőtlenítés. A beteg környezetében levő személyeket 30 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni (ez idő alatt nem látogathatnak 0–6 éves gyermekközösséget, nem dolgozhatnak „veszélyeztető munkakörben”, és nem adhatnak anyatejet). Ha szerológiai vizsgálat esetükben a HAV-fertőzés korábbi átvészeltségét jelzi, akkor járványügyi megfigyelésük és munkaköri eltiltásuk megszüntetendő. A beteg közvetlen környezetében élő 2-40 év közötti személyeket aktív, a kétévesnél fiatalabbakat és a 40 éves vagy annál idősebbeket passzív immunizálásban kell részesíteni (minél előbb, de az expozíciót követő 14. napig feltétlenül).   Megelőzés: Higiénés szabályok betartása.  HAV fertőzés aktív immunizálással megelőzhető. A védőoltás ajánlott endémiás területre utazóknak, valamint azoknak, akik alapbetegségük (pl. rendszeres hemodializis kezelésben részesülők) vagy életmódjuk miatt fokozottan veszélyeztetettek.