Ugrás a tartalomhoz

Megelőző orvostan és népegészségtan

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

Hepatitis B, C és D fertőzések

Hepatitis B, C és D fertőzések

A kórokozók a Hepadnaviridae családba tartozó hepatitis B-vírus (HBV), a Flaviviridae családba tartozó hepatitis C-vírus (HCV) és hepatitis D-vírus (HDV) (utóbbi önállóan nem, csak a B-vírussal együtt fertőz).

Terjedés:

Jellemzően indirekt úton, vér közvetítésével (transzfúzióval, vérkészítményekkel, dialízissel, nem kellően sterilezett műszerekkel, szexuális érintkezéssel). Transplacentarisan átjut a magzatba; az újszülött a szülőcsatornában és szoptatás során is fertőződhet. Nem steril eszközökkel végzett akupunktúra, tetoválás, manikűrözés, pedikűrözés során is bekövetkezhet fertőződés. Fokozottan veszélyeztetettek a promiszkuitásban élők, a homo- és biszexuális férfiak, utóbbiak heteroszexuális partnerei, valamint az intravénás kábítószer használók.

A fertőzés forrása:  

Akut vagy krónikus beteg, valamint tünetmentes vírushordozó. A beteg már több héttel az icterus megjelenése előtt is fertőz, valamint manifeszt betegség esetén a heveny tünetek lezajlásáig. A tünetmentes HBV-hordozók prevalenciája a magyar 1% alatti, a HCV-hordozók gyakorisága 0,6%-ra becsült.

Szezonalitás: Nem észlelhető.

Lappangási idő: B vírus fertőzés esetében 45-180 nap (általában 60-90 nap), C vírus fertőzés esetén 14-180 nap (általában 42-63 nap), a D vírus fertőzés esetén 2-10 hét.

Klinikai tünetek: Hasonlóak a HAV fertőzés kapcsán leírtakhoz, de jellemzően enyhébbek. Krónikus hepatitis B-fertőzött egyének HDV ko- vagy szuperinfekciója súlyos lefolyású, 10-20%-os letalitású betegséghez vezet (a folyamat krónikus hepatitisbe és cirrhosisba mehet át, s ezek talaján primer hepatocellularis carcinoma fejlődhet ki).

Járványügyi teendők: A pontos diagnózis megállapításáig a HAV okozta megbetegedésnél leírtak szerint kell eljárni. A hepatitis B illetve C fertőzés igazolását követően ezeket az intézkedéseket meg kell szüntetni. A betegség hepatitis infectiosa néven be- és kijelentendő.

Megelőzés: A rizikócsoportokba tartozók felvilágosítása, a promiszkuitás kerülése, biztonságos sexuális élet (óvszer-használat), a terhes nők szűrővizsgálata, egészségügyi ellátásban megfelelő sterilizálás és fertőtlenítés.  HBV és HCV hordozó egészségügyi dolgozók invazív beavatkozásokban nem vehetnek részt. Véradók esetében kötelező a szűrés HBV és HCV markerekre. Specifikus prevenció ra csak a hepatitis B esetében van lehetőség. A védőoltás 13 éves korban kötelező. A fokozott veszélyeztetettség miatt, foglalkozáshoz kötötten kötelező a védőoltás az egészségügyi dolgozók és az egészségügyi képzésben résztvevő tanulók esetében. Ha az egészségügyi dolgozót bizonyítottan HbsAg-pozitív személy ellátása során az ellátott vérével kontaminálódott eszközzel sérülés éri, passzív-aktív kombinált immunizálás végzendő. HbsAg-pozitív anyák újszülöttjei a szülést követő 12 órán belül passzív immunizálásban részesítendők (anti-HB immunglobulin adása). Indokolt védőoltásban részesíteni a HBsAg-pozitív személyek kontaktjait, a rendszeresen dializált betegeket, a szexuális szokásaik vagy intravénás kábítószer-használat miatt fokozottan veszélyeztetett személyeket.