Ugrás a tartalomhoz

Népegészségügyi genomika

Ádány Róza (2011)

Debreceni Egyetem

Hepatitis C vírusfertőzés

Hepatitis C vírusfertőzés

A hepatitis C fertőzés klinikai kimenetelét (a fertőzött egyének 54-86%-ában fejlődik ki krónikus, perzisztens fertőzés, s ennek progresszója is egyéni variábilitást mutat: progresszív májfibrosis és cirrhosis a krónikus hepatitis C vírus fertőzöttek 20-30 %-ában alakul ki) a gazdaszervezet genetikai státusza is befolyásolja.

- A fő hisztokompatibilitási komplex (MHC) gének és a HCV iránti fogékonyság kapcsolata kiterjedten vizsgált, elsősorban a vírus eliminációra való képesség szempontjából. A kaukázusi populációban a DRB1*11 allél-hordozók esetében a betegség lefolyása általában kevésbé súlyos.

- A cytokinek az immunválasz szabályozásában meghatározó szerepet játszanak. Hepatitis C fertőzés során a cytokinek szintje befolyásolja a vírus gazdaszervezeten belüli perzisztenciáját és a terápiára adott választ is. Következésképp a cytokin gének polymorphismusai, amelyek a cytokin termelődését és szekrécióját befolyásolják, módosítják a Hepatitis C fertőzésre adott immunválaszt is. Azon egyének, akik olyan IL-6 gén polimorfizmussal rendelkeznek, ami alacsony termelési profilhoz vezet, eliminálni tudják a vírust, míg perzisztáló vírusfertőzés kapcsán magas IL-6 termelődés volt kimutatható.

- magas TGF-β1- és/vagy angiotensinogen-termelő genotípusú fertőzöttek körében a progresszív májfibrozis kialakulása szignifikánsan gyakoribb, mint azok körében, akik egyik genotípushoz sem tartoznak.