Ugrás a tartalomhoz

Pigmentált elváltozások differenciáldiagnosztikája

Remenyik Éva (2011)

Debreceni Egyetem

D vitamin szintézis

D vitamin szintézis

Az UVR molekuláris biológiai hatásai között a D vitamin szintézis serkentése egyértelműen pozitív effektus. Régóta általánosan ismert, hogy a napfényhiány az elégtelen vitaminképzés következményeként okoz rachitist. A kórkép magyar neve (angolkór) arra utal, hogy a „ködös Albionban" meglehetősen gyakran fordult elő ez a megbetegedés, mivel ott más országokhoz hasonlítva jóval kevesebb a napsütéses órák/napok száma. A napfény jelentőségére utal az is, hogy a 25-hidroxi D3 plazmaszintjében egészséges egyénekben (is) szezonális ingadozás mutatható ki (Magnus 1976).

A ma inkább hormonnak tartott vitamin plazmában kimutatható mennyiségének mintegy 90%-a a bőrben szterol prekurzorokból, főként 7-dehidrokoleszterolból UVR hatására keletkezik, amelyből előbb D3 provitamin képződik, majd spontán izomerizáció útján a tényleges D3 vitamin. A fotobiológiai reakció akciós spektruma az UVB. A vitamin a bőrből a vérbe jut, majd a májban előbb 25-hidroxi-D3 vitaminná, illetve a még aktívabb 1,25-dihidroxi-D3 vitaminná alakul (Hölzle 2003). Ez utóbbi származék felelős a parathormonnal együtt a szervezet kalcium-homeosztázisáért. Experimentális és klinikai adatok arra utalnak, hogy a D3 vitaminnak canceroprotectiv (Garland 1993) és bizonyos cardiovascularis hatásai is (Krause 2000) vannak.

N.B. A D3 vitamin egyik analógját (calcipotriol) az utóbbi években eredményesen alkalmazzák a psoriasis lokális kezelésére, mivel gátolja a KC-k proliferációját, elősegíti differenciálódásukat és potens inhibitora az IL-1 által előidézett lymphocyta aktiválódásnak.