Ugrás a tartalomhoz

Orvosi képfeldolgozás

Emri Miklós (2011)

Debreceni Egyetem

Agyatlaszok fontosabb alkalmazásai a klinikai képfeldolgozásban

Agyatlaszok fontosabb alkalmazásai a klinikai képfeldolgozásban

Az agy strukturális eltérései számos kórkép estén kevésbé ismertek; összetettebb, személyre szabott vizsgálati protokollra van szükség ahhoz, hogy megjelenítsük és felismerjük azokat.

Az epilepsziabetegség hátterében pl. nem minden esetben szerepel térfoglaló agyi folyamat vagy jól jellemezhető szerkezeti eltérés: az agy kapcsolatrendszerében azonban sok esetben eltérések igazolhatóak. Ugyanígy több más kóros állapot esetén is ki lehet mutatni az agyi területek összeköttetéseinek károsodását: beszédelmaradás, dyslexia, neurodegeneratív betegségek. Többek között ilyen és ehhez hasonló problémák diagnoztizálásában is jelentős segítséget nyújtanak az agyatlaszok.

Néhány jellemző alkalmazásuk:

  • anatómiai lokalizáció: a kevés funkcionális információt tartalmazó (pl. funkcionális) képeken agyatlaszhoz történő regisztrációt követően lehetővé válik a képletek anatómiai lokalizációja.

  • szegmentációs algoritmusok: egy anatómiai képlet szegmentálása történhet annak valószínűségi map-jének felhasználásával.

  • műtéti tervezés: információ nyerhető a tervezett beavatkozás lehetséges következményeiről, kockázatairól.

  • oktatás: az atlaszokból látványos 3D-s rekonstrukciók készíthetők

Egy gyakorlati alkalmazás: SPM Anatomy Toolbox

Az Anatomy Toolbox azQQQSPM (Statistical Parametric Mapping) Matlab [matlab] alapú orvosi képfeldolgozó szoftvercsomag agyatlasz alapú lokalizálást megvalósító bővítménye [key-18][eickhoff2005new]. A szoftverhez mellékelt CYTO Anatomy és Anatomy Fiber Tracts atlaszokat felhasználva parametrikus képek széleskörű statisztikai - nem valós idejű - analízisét teszi lehetővé. Munkánk során a validálás lépésénél használtuk fel. A célkitűzésünkben leírt szoftver ezen program több atlaszt kezelő, interaktív, régió analízist támogató alternatívája.