Ugrás a tartalomhoz

Orvosi képfeldolgozás

Emri Miklós (2011)

Debreceni Egyetem

Atlaszok összehasonlító analízise

Atlaszok összehasonlító analízise

Az összehasonlító analízis során azt vizsgáltuk, hogy az egyes atlaszoknak milyen komponensei elérhetőek, melyeket és hogyan lehetne az egységes kezelhetőség érdekében pótolni.

A következő alapvető komponenseket különítettük el:

  • label volume, label text (ezek lehetnek label map, vagy MPM komponensei is)

  • map volume (ez kifejezetten az MPM-hez tartozó valószínűségi volume)

  • struktúránkénti probability map

  • template és koordinátarendszer leírás

Ezen komponensek vizsgálatának eredménye a . táblázatban látható.

Az analízisből levonható egyik következtetés, hogy az atlaszok mind formailag, mind tartalmilag igen eltérőek. A tartalmazott agyi struktúrák között sokrétű átfedések lehetnek. Létezik struktúra, mely több atlaszban is jelen van, általában más elnevezéssel. A nomenklatúrából fakadó problémákat orvosi közreműködéssel és a NeuroLex [key-23] on-line neurológiai lexikon használatával hidaltuk át. Azonos anatómiai struktúrákat tekintve is tapasztalhatunk az atlaszok között jelentős különbségeket [key-10][. Ábra]. Jelen munka a jövőben ezen problémák további vizsgálatát is lehetővé teszi.

További következtetés, hogy egy általános atlaszfogalom definiálása után az összes integrálandó atlaszt bizonyos mértékben uniformizálnunk kell. Fontos kérdés az uniformizálás mértéke, mivel ez a művelet könnyebbé teszi az egységes keretrendszer kialakítását, azonban megnehezíti az atlaszok integrálását a keretrendszerbe. Utóbbi a későbbiekben komoly többletmunkát jelenthet új atlaszok integrálása vagy a régiek frissítése esetén. Kevésbé uniformizált atlaszok esetén a keretrendszernek túl sok problémára kellene felkészülnie. Kompromisszumot kellett tehát kötnünk a karbantarthatóság és az egyszerű kezelhetőség között.