Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

3.13 Talaj vízpotenciálja

3.13 Talaj vízpotenciálja

A növények hatékony vízfelhasználásához nagyon fontos a talaj optimális szerkezete, valamint a talaj vízgazdálkodásának kialakítása és fenntartása.

A talaj-vízpotenciál hatása a növények vízellátottságára függ:

• a talaj vízvezeto képességétol
• a növények gyökereinek elhelyezkedésétol is

Ahhoz, hogy a gyökér menti talajrétegek átnedvesedjenek a homokos talajban nagyobb víztartalom szükséges, mint a kötött talajban. A talajban mélyebben elhelyezkedo gyökérzet több vízhez képes juttatni a növényt. A tömörített talajok kisebb szívóero értéknél kezdik meggátolni a vízfelvételt. 50 %-kal is csökkentheti a terméshozamot, ha a talajnak mínusz 1 báros vízpotenciál-értéke van.

A talaj vízpotenciálja tenziométerrel mérheto. A tenziométer vízzel töltött muanyag csobol áll, amelynek alsó vége porózusos kerámiacsúcsban végzodik. Felso végét egy manométer zárja le. A kerámia csúcsot a talajban a mérni kívánt gyökérzóna mélységében kell elhelyezni. A zárt rendszernek tekintheto tenziométerbol a száradó talaj a vizet kiszívja. Az öntözés megfordítja ezt a folyamatot. Az egyensúlyi állapotra jellemzo vákuum mértékét a manométer mutatja. Léteznek ajánlott leolvasási értékek, amelyek jelzik ha a növény gyökérzónájában vízhiány keletkezik és öntözés szükséges. Vannak elektromos - digitális jelkimenettel rendelkezo típusok is, amelyek további lehetoséget jelentenek az öntözés ellenorzésében és irányításában. A talaj nedvességtartalmát a szívóero függvényében ábrázolva, a 0-3 tartományban megszerkesztheto a pF görbe, amelyrol közvetlenül leolvashatók a különbözo szívóerovel kötött nedvességfrakciók értéke. A tenziométeren a szívóero mértéke kPa-ban olvasható le.

• 0 - 10 A talaj telített. A leolvasott értékek ebben a tartományban túlöntözöttséget vagy vízzel átitatott talajt jeleznek.
• 10 - 25 Szántóföldi vízkapacitás. Kielégíto öntözöttség a legtöbb növényhez.
• 25 - 50 Normál leolvasási értékek az öntözés elkezdéséhez. Az alsó értéktartomány durvaszövetu, homokos talajoknál, különösen forró, száraz éghajlaton. A felso értéktartomány hideg, nedves klímáknál, és olyan talajoknál, mint az agyag, nagy vízmegköto kapacitással.
• 50 - 75 Ebben a tartományban lényeges az öntözés az optimális növekedés fenntartásához. A 75 és azon túl terjedo leolvasások azt jelentik, hogy a növény nem képes elegendo vizet felszívni a talajból és következésképp csökken a terméshozam.

Sajnos a használata nálunk még alig terjedt el. Talajvizsgálattal azonban megállapítható, hogy az adott talaj vízkapacitás értéke milyen vízpotenciálnak felel meg, és ennek alapján tervezheto a vízutánpótlás.

A víz, mely a talajra jut a talajrészecskék felületén kötodik meg, míg más része gravitációs úton halad lefelé. A megkötodo víz részaránya függ a talaj porozitásától és telítettségétol. A talaj vízkapacitása (VK) az a vízmennyiség, amelyet a gravitációs erovel szemben meg tud tartani.

A talaj víztartalmát a vízkapacitás százalékában fejezzük ki. A talajkolloidok felületei és a pórusok kapillárisai kötik meg a vizet a szívóerejükkel. A vízzel teljesen telített talaj szívóereje (vízpotenciálja) nullával egyenlo. A gyökér szívóerejére nagy hatással van a homérséklet is. Könnyebben veszik fel a növények a vizet a meleg talajból.