Ugrás a tartalomhoz

Diffúziós műveletek

Dr. Gulyás Lajos (2011)

4.4. Többfokozatú desztilláció

4.4. Többfokozatú desztilláció

Az egyensúlyi-, illetve az egyszerű folyamatos desztilláció általában nem eredményez jó szétválasztást. Egy többfokozatú desztillációs készülékben a desztillátum ismételt újradesztillálásával a hatékonyság növelhető, mint azt a 4.7. ábrán láthatjuk. Az ilyen rendszer elvileg tetszőlegesen dúsított desztillátum előállítását teszi lehetővé, hibája azonban, hogy az újradesztillálások számának növekedése mértékében csökken a desztillátum mennyisége, mert minden üstben a rendszerből eltávolítandó anyag marad vissza. Amint a fázisdiagram mutatja, az üstmaradék összetétele közel áll az előző üstbe táplált folyadék összetételéhez.

4.7. ábra - Többfokozatú desztilláció

4.7. Ábra Többfokozatú desztilláció

Célszerű tehát az üstmaradékot visszavezetni az előző üstbe, így ellenáramú desztilláció jön létre (4.8. ábra), amelynél már sokkal jobb a desztilláció kihozatala, mivel nem keletkeznek közbülső termékek, csak az M üstmaradékot távolítják el az első üstből, és a D desztillátumot az utolsó üstből.

4.8. ábra - Az ellenáramú desztilláció elve

4.8. ábra. Az ellenáramú desztilláció elve

Az üstök lépcsőzetesen való beállítása módot ad a folyadék és gőz közötti gravitációs ellenáramú rendszer kialakítására. Az ilyen rendszer lehetővé teszi a desztillátum nagyfokú dúsítását. Ha a B kiindulási elegy összetételéhez képest elég nagy változást akarunk elérni a maradékban, akkor a betápláló üst alá néhány további üstöt kell beállítani, mint azt a 4.8. ábrán láthatjuk. Ennek a rendszernek a hátránya a nagy energiaigény, ugyanis az üstöket fűteni és a gőzöket kondenzálni kell.