Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

9. fejezet - Duatlon (Duathlon)

9. fejezet - Duatlon (Duathlon)

Feltalálója Ringhofer János a Magyar- és az Európai Triatlon Szövetség elnökségi tagja, aki háromdiplomás mérnök és több nyelven beszél. A Budapesti Dózsa gátfutója volt, a maga idejében az ország legjobbjai közé tartozott. Több mint egy évtizedig a budapesti metró építésén dolgozott, majd Tunéziában, Algériában és Egyiptomban folytatta mérnöki hivatását.

Erről az évekről így vall:

„Amikor az ember rossz körülmények közé kerül egy sivatagban, távol az emberektől, családjától, a civilizációtól, óhatatlanul keletkeznek benne feszültségek. Ezt többféleképpen lehet levezetni: gyógyszerrel, itallal vagy mozgással, sporttal. Én végül a legolcsóbb megoldást választottam. Így kezdtem el újra futni. Azt hiszem Irakban. Aztán úgy hozta a jó sors, hogy Algériában együtt dolgoztam egy évig egy amatőr sportolóval, aki hosszútávfutó, kitűnő kerékpáros és együtt róttuk az Atlasz-hegységet hol futva, hol meg kerékpárnyeregben. Ha fájt a lábam a futástól akkor bringáztam, hol meg a kettőt kombináltam úgyhogy én találtam ki a duatlont! A vízbe csak hűsítés miatt mentem be, ugyanis úszni nem tudok. Úgyhogy a triatlon nem az első számú sportom ma sem, annak ellenére, hogy nagyon-nagyon tetszik. Én a duatlon mellett köteleztem el magam anélkül, hogy tudtam volna, hogy ilyen sport létezik.”

Lényegében mi a duatlon?

A duatlon a triatlon versenyágaiból álló triatlon-változat. A triatlonból kell levezetni úgy, hogy az összetevőkből két számot kell kiválasztani. A kiválasztottak közül az egyiket kétszer kell teljesíteni. Végeredményben a duatlon a triatlon leszűkített változata. Egy duatlon verseny megnevezése attól kapja a nevét, hogy melyik az a sportág, amelyiket kétszer kell teljesíteni. Ebben az esetben az első és a harmadik lesz az a szám, amelyikről az elnevezést kapta.

Nézzünk erre néhány példát:

  • futás, úszás, futás;

  • úszás, futás, úszás (aquatlon);

  • kerékpározás, futás, kerékpározás stb.

Természetesen más sportágakból is lehet duatlon versenyt rendezni. Nézzünk néhány példát:

  • lovagló duatlon: lovaglás, futás, lovaglás;

  • hegymászó duatlon: hegymászás, futás, hegymászás.

Ezek analógiájára a duatlon versenyeket lehet színesíteni aszerint, hogy milyen lehetőségek, feltételek állnak rendelkezésre.

Kiemelkedő magyar duatlonos sportolónk Csomor Erika, aki többször nyert világbajnoki címet különböző távokon.

Magyar Triatlon Szövetség

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3. (Pf. 236)

Telefon/fax: 74/510-844

E-mail:

WEB: www.triatlon.hu