Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Párhuzamos óriás-műlesiklás (Parallel Giant Slalom)

Párhuzamos óriás-műlesiklás (Parallel Giant Slalom)

Ez egy olyan versenyszám, ahol a pályán két versenyző egymás mellett, egy időben, azonos feltételek között (pályatűzés, talajadottság, hóviszony) csúsznak le.

A pálya esésének 120 és 200 m közé kell esnie minimum 18 kapuval. Kapuk közötti távolság 20–25 m. A pálya hossza min. 400 m, maximum 700 m.

Mindegyik kapu egy rövid (belső) és egy hosszú (külső) stangliból áll, összekötve egy háromszög alakú zászlóval.

A késleltetett (banán) kapuknál (a PGS-nél) a két kapu távolsága nem lehet kevesebb, mint , azonos színű zászlókkal. A kapukat úgy kell tűzni, hogy a versenyző meg tudja különböztetni tisztán és gyorsan, akár nagy sebességnél is.

A pálya tetejéről lefelé nézve a bal pályát (a pálya tetejéről lefelé nézve) kell a piros stanglikkal és piros zászlókkal, a jobb pályát kell a kék stanglikkal és kék zászlókkal kitűzni. Az első kapu minimum 8 m és maximum 10 m-re lehet a rajttól. A két pálya közötti különbség PSL-nél 8–10 méter, PGS-nél 9–12 méter. Az első kapuk közötti távolságnak (piros és kék pálya) a rajtkapuk távolságával kell megegyezniük.

Minden versenyzőnek a rajtszáma szerinti pályán van egy kvalifikációs futama. Azon versenyzőknek, akiknek értékelhető első futama volt van lehetősége a második kvalifikációs futamra, pályacserével. A két futam időeredménye összeadódik és ebből áll össze a kvalifikációs idő.