Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Snowboardcross (Snowboardcross)

Snowboardcross (Snowboardcross)

Versenyen a pályának minimum 100 – maximum 240 méter szintkülönbségűnek kell lennie. Az átlagos pályameredekség 15–18 fokos. A lejtőnek minimum 30 méter szélesnek kell lennie, de bizonyos körülmények esetén egy-egy rövidebb szakasz (50 méter vagy kevesebb) leszűkülhet 20 méterre is.

A pálya kapuit egy hosszú szlalom és egy rövid rúd által határolt zászló alkotja.

Az egymást követő kapuknak különböző színűnek kell lenniük. A szlalom-rudak színének egyezniük kell a háromszögű zászló színével.

A kapukat úgy kell elhelyezni, hogy a versenyzők nagy sebességnél is tisztán és egyértelműen megkülönböztethessék és felismerhessék azokat. A kapuk zászlóit a megfelelő szögben kell elhelyezni, hogy megadják a verseny tiszta vonalvezetését.

A döntőben 32 férfi és 16 női versenyző indul, ami futamonként 4 versenyzőt jelent. Egyéb változtatást a versenybizottság alkalmazhat. A BX verseny egyszerű KO szisztéma szerint folyik. A lefutott versenyidők alapján kvalifikálják magukat a versenyzők a döntőbe.

Az első 2 versenyző beérkezési sorrendje határozza meg a következő futamban elfoglalt starthelyüket. A futam végeredményét a deszka elejének vagy a versenyző testének a célvonalon való áthaladása adja meg. Lehetőség szerint kamerás ellenőrzés működjön a célban. Selejtező alatti egyszerre történő beérkezésnél (csak 2. és 3. helyezett között) a jobbik kvalifikációs idő dönt.

Bukósisak viselete a pályanézés, az edzés és a verseny alatt is kötelező!

Kapubírók jelenléte – az egyértelműen nem látható helyeknél – kötelező!

Szándékos érintkezés – akadályoztatás (tolás, lökés, húzás stb.) ami a másik versenyzőt hátráltatja – nem megengedett és azonnali kizárást von maga után. Elkerülhetetlen – testi érintkezés – némely esetben elfogadható. Minden vitás eset elbírálása a versenybíróságra tartozik.

Az első négy helyezést a döntőben kialakult eredmény határozza meg.

Az öttől a hetedik helyezésig a kisdöntőben kialakult helyezés rangsorolja.

A többi versenyző helyezése a kvalifikációs futamok alapján alakul ki.

Magyar Snowboard Szövetség

Telefon: (+36 30) 645-2722

E-mail:

WEB: www.snowboard.hu