Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Szlalom kajak-kenu (Canoe slalom)

Szlalom kajak-kenu (Canoe slalom)

A sportág idealizált változatának tekinthető alapvetően a normál kajak-kenu, elvégre az ősidőkben igen ritkán adódott, hogy háborítatlan vizeken lapátolhassanak a kajakokban és kenukban. A második világháborút követően jöttek rá az evezést kedvelő emberek, hogy mennyi izgalmat rejt egy-egy vadabb folyó meghódítása, milyen nagy kihívás egy-egy vízesésnél a megfelelő út megtalálása, ahol az ember hajója nem borul fel, illetve nem csattan szét a köveken. Manapság már osztályozzák is a „rapid”-oknak hívott zuhatagokat, az észak-amerikai skála a leginkább elfogadott, a Grand Canyont kivájó Colorado folyó ma is az egyik legvarázslatosabb helyszín, ráadásul tele van apróbb-nagyobb zúgókkal, amelyet 1–6-ig osztályoznak nehézségi fokuk szerint. Az idők folyamán aztán egyre többen gondolták úgy, hogy keretek közé lehet terelni a vadvízi evezést, és kiépített szlalom pályán kell versenyezni – így alakult ki a „white-water” változat.

Nemzetközi múlt

A szlalomozás ötlete a sí-szlalomból származik. A vadvízi szlalomhoz hasonlóan, olyan országokban terjedt el elsősorban, ahol erre alkalmas hegyi folyók találhatók, bár az első versenyt 1932-ben, csendes vízen, Svájcban, a Hallwyl-tavon rendezték meg. Az első világbajnokságot 1949-ben Genfben tartották, és attól kezdve kétévenként megrendezik.

A szlalom-kajaknak is hívott, igen látványos sportág 1972-ben debütált az olimpiai programban – a kelet-németek mindjárt le is tarolták az aranyakat, miután otthon felépítették a müncheni pálya pontos mását, és azon gyakoroltak napestig –, aztán 1992-ben rendezték meg ismét, húsz év szünet után.

2000-ben már hivatalos olimpiai versenyszám lett a sportág. Manapság a szlovák, a francia és a cseh versenyzők képezik a világ elitjét.

Hazai múlt

Magyarországon – bár a hazai földrajzi adottságok nem kedveznek a szlalom kajak-kenunak – a Borsod megyei Kajak-Kenu Szövetség foglalkozik a szakággal.

Versenyszámok:

  • egyéni: K-1 férfi, női, C-1, C-2 férfi;

  • csapat: 3 × K-1 férfi, női, 3 × C-1 és 3 × C-2 férfi.

Versenyszabályok

Gyors folyású (maximum 2 m/s), minimum 40 cm mély, kapukkal kijelölt vízben megrendezett verseny, ahol a cél az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt és a lehető legkevesebb hiba nélkül tegyék meg a versenyzők a természetes és mesterséges akadályokkal kijelölt távot.

Az általában mesterséges úton készített létesítmény nem lehet hosszabb 800 méternél. A pályán minimum 25, maximum 30 kaput kell elhelyezni. Ezek között lennie kell „R” (olyan kapu, ahol a versenyző a kapunak háttal halad át) és „T” kapunak (a három versenyzőből álló csapatnak legfeljebb15 másodperc alatt át kell haladnia).

A különböző színű, meghatározott szélességű kapukat jelző függesztett rudakat a versenyzőnek a menetirány szerint bal vagy jobb oldalról érintés nélkül kell elhagynia. A kapuk felett elhelyezett sorszám jelzi az áthaladás sorrendjét a kapukon.

Akárcsak műlesiklásban, itt is szigorú rend szerint zajlik a kerülgetés, ráadásul a sízőkkel ellentétben, itt már az is hiba, ha valaki érinti a kaput. Ilyenkor érintett kapunként két másodpercet írnak hozzá az eredményéhez, ha pedig egyet kihagy, vagy rossz irányból veszi be, további 50 másodperccel növelik az idejét. A rossz irány kifejezés használata nem véletlen: legalább 6 kaput alulról felfelé kell bevenni, azaz nem elég végigzúdulni a pályán, rendkívüli fékezésekre, kanyarvételekre van szükség. A versenyzők kétszer jönnek le a pályán: a két futam összesített eredménye alapján hirdetik ki a végső rangsort.

A helyezést úgy számítják ki, hogy a másodpercre kiszámított időeredményhez hozzáadják a kapuérintésért vagy kihagyásért kapott büntetőmásodperceket.

Hivatalos olimpiai versenyszámok

Férfiak

Kajak: K-1. Kenu: C-1, C-2.

Nők

Kajak: K-1.

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

1138 Budapest, Latorca u. 2.

Telefon: (+36 1) 465-0091

Fax: (+36 1) 465-0095

E-mail:

WEB: www.kajakkenusport.hu