Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Hegyikerékpár (Mountain bike)

Hegyikerékpár (Mountain bike)

Nemzetközi múlt

Szűk két évtized alatt vált a világ egyik legnépszerűbb sportágává, s hozott egyszersmind óriási üzleti sikert mindazoknak, akik korán fantáziát láttak benne, a modernkori sportok történetének egyik legvisszhangosabb sikere a mountain bike.

Az egész Kaliforniában kezdődött, ahol úgy negyven éve egyetemisták egy csoportja úgy döntött, tartalmat kell adni a jelmondatnak: „Vissza a természetbe!” – csak vittek magukkal egy biciklit is. Alig telt el húsz év, és San Francisco környékén, a Velo Club Mountain Tamalpais bringásai úgy döntöttek, eljött az idő, hogy immár versenyezzenek is a természet olykor korántsem lágy ölén. 1976 és 1979 között, a híres Golden Gate-híd tőszomszédságában rendezték meg a Repack Downhill nevű versenyt, amely egyre több és több résztvevőt vonzott, s kisvártatva a média is felfedezte a lehetetlennek látszó terepen nyomuló kerekeseket. Amerikáról lévén szó, a siker a tévékamerák miatt nem váratott sokáig magára: újabb tíz évet kellett várni csupán, hogy megrendezzék az első világbajnokságot. A következőt, a másodikat pedig már szárnyai alá vonta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, és attól fogva nem volt megállás. 1996-ban, Atlantában már teljes jogú olimpiai sportágként mutatkozott be a mountain bike – magyar fordításban hegyikerékpározás –, amely versenyszám kirobbanthatatlan pontja az ötkarikás programnak.

A férfiak és a nők részérre egyaránt rendeznek versenyt az olimpiákon.

Hazai múlt

Magyarországon is komoly múltra tekint vissza ez a sportág. Különböző korcsoportok számára évek óta ranglistaversenyeket rendeznek népes mezőnyök számára. Nemzetközi szinten is vannak jegyzett versenyzőink, ennek bizonyítéka, hogy Winczeffy Zsolt résztvevője volt a 2004-es athéni olimpiának.

Versenyszabályok

Noha egy útvonaltervezet mindenki számára hozzáférhető, a végleges pályát az aktuális viadal előestéjén jelölik ki a bírák, hogy figyelembe vehessenek minden körülményt, így – ez ebben a sportágban döntő fontosságú – az időjárási körülményeket is. A hegyi kerekeseknél az időtényezőből következik a pályahossz: úgy jelölik ki az útvonalat, hogy az a férfiaknál nagyjából 2 óra 15 perc, míg a hölgyeknél 2 óra alatt teljesíthető legyen. Ha rossz idő várható, lerövidítik, ha átlagos, akkor többé-kevésbé meghagyják eredeti „méretében” a teljesítendő köröket. A férfiaknak 40–50, a nőknek 30–40 kilométert kell teljesíteniük, az aszfaltozott vagy egyéb, szabályosan kiépített utak részaránya nem haladhatja meg a 15 százalékot.

A résztvevők semmiféle külső segítséget nem vehetnek igénybe: ha valami baj történik a kerékpárjukkal az erdőben vagy sziklaugratás közben, nekik kell megjavítaniuk. Nem véletlen, hogy a versenyzőknél mindig van egy reparáló csomag, benne többek között egy kisméretű, nagy nyomású széndioxid-kapszulával, mellyel az esetlegesen megfoltozott gumibelső ismét felfújható. A veszélyes ugratókra egyébként 30 méterrel korábban tábla figyelmeztet – míg a lehetetlenül meredek lejtőkre futva is fel lehet kapaszkodni, természetesen hátukon a bringával. Így az sem csoda, hogy a kétkerekűek igen könnyűek: 18–27 sebességes váltóik mellett sem nyomnak többet 9–10 kilónál, általában titániumból, vagy króm-molibdén ötvözetből készülnek.

Hivatalos olimpiai versenyszámok (férfi–női)

Terep egyéni.

Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség

1211 Budapest, Varrógépgyár utca 8–10. (Csepel Művek Irodaközpont, 111. szoba)

Telefon: (+36 1) 2780946

Telefax: (+36 1) 2780945

Mobiltelefon: (+36 30) 7437968

E-mail: