Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

22. fejezet - Kötélugró sport (Rope Skipping)

22. fejezet - Kötélugró sport (Rope Skipping)

A kötélugrálás a népi játékok közül való. A kötélugráló sport mozgásanyaga a régi népi játékok, vetélkedések eszközére, a kötélre és azzal történő szökdelésekre épül. Eredetét tekintve a középkorig vezethető vissza, amelyről festmények, irodalmi alkotások vallanak, mint a gyermekjátékok, a vetélkedések egyik közkedvelt formája. Mai időkre már eléggé elterjedt a szabadidő eltöltésére és a versenyzésre egyaránt alkalmas kötélugrás.

A kötélugrás egy rendkívül látványos sport, melyben egy ugrókötél használatával, zenére, változatos elemeket és akrobatikus gyakorlatokat mutatnak be a sportolók. A sportág körülbelül 50 évvel ezelőtt Amerikában fejlődött ki, és ma már világszerte számtalan sportoló űzi. A tehetségen és kedven kívül pusztán egy jó cipő és kötél szükséges hozzá. Egy versenyen a résztvevők gyorsasági és szabadon választott gyakorlatokat mutatnak be. Létezik csapatverseny, és egyéni bajnokság.

A kötélugró sport előnyei

 • A sportág önbizalmat ad és igazi sikerélményt nyújt.

 • Minden korosztály végezheti mozgásanyagát, élvezheti előnyeit, kondicionális és koordinációs képességfejlesztő hatását.

 • Egész életre szóló fizikai aktivitásra serkent.

 • Mozgásanyagával lerövidíthető az élettanilag kedvező fizikai aktivitás ideje, hiszen pl. egy 10 percig tartó folyamatos kötéllel való szökdelésnek élettanilag megegyező hatása van 30 perces folyamatos kocogással.

 • Növeli a szív- és vérkeringési rendszer munkájának hatékonyságát, s így alkalmazható a betegségek megelőzésére is.

 • Zenével együtt is végezhető, amely pszichikai kikapcsolódást is jelent.

 • Növeli a szervezet alap, aerob állóképességét.

 • Végezhető egyénileg, párosan és csapatban.

 • Felhasználható az iskolák pénzalapjainak (!) gyűjtésére is.

 • Alkalmas szabadidős sporttevékenységek szervezésére is pl. különböző iskolai diák-sporttevékenységek, vetélkedések, vagy vállalati összejövetelek alkalmával szervezett fizikai aktivitás fejlesztésére, fenntartására.

 • Szerepelhet területi, nemzeti, nemzetközi versenyek és táborok sportprogramjának mozgásanyagaként is.

 • Alkalmas egyéni, otthoni testedzésre (!) is, miután kis területen végezhető.

 • Alkalmazható az általános és középiskolák, felsőfokú intézetek és élsportolók testnevelésében, edzéseken. Alkalmas a felnőttek fizikai aktivitásának fejlesztéséhez.

 • A kötélugró sport élvezetes, látványos, fölöttébb szórakoztató fizikai aktivitás.

Egyre több országban felismerték, hogy fontos a prevenció az egészség megőrzésében, megszilárdításában is ehhez a változatosságot jelentő, idegi feszültséget is oldó, zenére végzett mozgásanyagokra, korosztályokra tagolt gyakorlatokra van szükség, melyek motiválják a résztvevőket és biztosítják az egyéni képességek szerinti előrehaladást.

Felismerték, hogy az egyre népszerűbbé váló futás mellett zenés képességfejlesztő programokat, régi népi játékokat felelevenítve kell közre adni, melyek változatosságot nyújtanak azoknak, akik egészségük, fittségük megvédése érdekében saját maguk akarnak sportolni. Így fejlesztették ki a hazánkban is népszerű aerobikot és a kötélugró „Rope Skipping” sportágat. E sportág fejleszti a tanulók kreativitását, ügyességét, ritmusérzékét, s ami a legfontosabb, a szív- és vérkeringési rendszerüket, állóképességüket is. Ennek értéke, hogy ily módon egészséges ifjúságot és munkaképes felnőtt lakosságot lehet nevelni. A fitnesz programok, a rekreáció igen fontos része lehet a kötélugró sportág.

Nemzetközi múlt

Az Amerikai Egyesült Államokban az infarktus megelőzési program keretében kezdték népszerűsíteni a sportágat, elsősorban az ifjúság körében.

Az 1960-as évek végén Richárd Ceudali testnevelő tanár (Boulder, Colorado állam) felismerte a kötéllel való szökdelés állóképességet, kreativitást, egyensúlyérzéket fejlesztő hatását, s elkezdte iskolájában tanítani a kötélugró gyakorlatokat. 1974-ben megalakította a „Skip lts” csapatot, amely név már világszerte ismertté vált. Az első bemutató csapat 170 fiúból és lányból állt, akik kb. 1200 „trükköt”, illetve gyakorlatot fejlesztettek ki. Eddig kb. 50 országban honosodott meg. 1977-ben a „Skip lts” csapat bekerült a Világrekordok könyvébe azzal, hogy 62 gyerek 100 láb (30,48 cm) hosszúságú kötéllel 11-szer tudott szökdelni.

A sportág fejlődését nagyban segítette, hogy kidolgozták versenyszabályzatát, a versenyek rendezésének alapelveit és része lett a testnevelési tantervnek.

A sportág Nemzetközi Szervezetét – International Rope Skipping Organization (IRSO) – 1983-ban alapította Richard Ceudali. Azóta több mint 400 egyesülettel és szövetséggel van kapcsolata az IRSO-nak. 1988-ban az IRSO munkájába több távol-keleti és európai országgal együtt Magyarország is bekapcsolódott.

1988-ban járt az amerikai kötélugró csapat bemutató körúton az európai kontinensen, s ez alkalommal hazánkba is ellátogattak.

Az IRSO célja az új sportág széles körű elterjesztése a világon és ezáltal elérendővé tenni, hogy olimpiai sportággá váljék.

Hazai múlt

Magyarországon a kötélugrás a nyolcvanas évek végétől, 1986–1988-tól van jelen.

A hivatalos magyar szövetség, mely az európai- (ERSO) és világszövetség (FISAC) tagja, a Magyar Ugrókötelesek Szövetsége (MUKSZ), 2003-ban alakult meg.

A MUKSZ 2004-ben és 2008-ban kapta meg a jogot, hogy Európa-bajnokságot rendezzen. Az előbbit a Maklári Sport Klubbal karöltve rendezte Egerben, míg az utóbbit a San-Dia Fitness Club-bal Nagykanizsán.

A magyar kötélugrók jártak már Európa-szerte mindenhol, Angliában, Hollandiában, Franciaországban, Ausztriában, Dániában, Svédországban. Világbajnokságon még a FISAC-éra előtt, Amerikában, majd már FISAC által rendezetten Kanadában, Ausztriában. 2008 júliusában pedig Dél-Afrikában!

A ruházatra vonatkozólag nincs különösebb előírás, rövidnadrágban és pólóban, illetve különböző, színes, megtervezett mezekben jelennek meg. Fontos, hogy a ruha ne zavarja a kötél menetét, ne akadjon bele! Ugyanilyen szempontból a frizurát illetően egyre elterjedtebb a sok kis apró tincsenként fonott haj. Ma Magyarországon ez az általános viselet, de nem kötelező. A cipő nagyon fontos, az egészség szempontjából a legfontosabb, jól ki kell választani. A legmegfelelőbb az elől-hátul légtalpas. Ami érdekes, a felemás zokni! Erre azért van szükség, hogy megkönnyítsék a bírók dolgát a gyorsasági versenyszám leszámolásában, hisz csak a jobb lábat kell figyelniük. A jobb láb alatti hibátlan áthajtások száma számít bele az eredménybe.

A magyar versenyzők által a kötélugrásban elért jelentős nemzetközi eredmények mellett, mi sem mutatja jobban Magyarország meghatározó szerepét ebben a sportágban, mint az, hogy az európai szövetség főtitkára Sasvári Katalin, magyar, és eredetileg a Maklári Kötélugró Klub tagja!

A szombathelyi Kötélugró Klub és a Maklári Kötélugró Klub versenyzői – Bánhegyi Attila és Füle Magdolna, illetve Kovácsné Farkas Zsuzsa vezetésével – több alkalommal szereztek világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon I. helyezéseket egyéniben és csapatban, több alkalommal hajtottak végre sikeres egyköteles és kétköteles gyorsasági világcsúcskísérletet és Guinness-rekordot is felállítottak.

Versenyszabályok

Egy versenyen a résztvevők gyorsasági és szabadon választott gyakorlatokat mutatnak be. Létezik csapatverseny, és egyéni bajnokság.

Gyorsasági versenyszámok

 • Egyéni:

  • 30 másodperc gyorsasági;

  • 30 másodperc duplázás;

  • 180 másodperc gyorsasági.

 • Duplakötél:

  • 3 × 40 másodperc gyorsasági;

  • 2 × 60 másodperc gyorsasági.

Szabadon választott versenyszámok

 • Egyéni.

 • Páros.

 • Formáció.

 • Duplaköteles egyéni.

 • Duplaköteles páros.

A sportág versenyszabályzata a Nemzetközi Kötélugró Szövetség Versenyszabály Bizottságának munkája alapján készült, amely figyelembe vette a világ minden területéről, edzőktől kapott véleményeket, azokat az ötleteket, tényeket, amelyek számos országból érkeztek és regionális, illetve nemzetközi bajnokságok során kristályosodtak ki.

Természetesen a sportág versenyszabályzatának teljes körű közlésére a jegyzetben nincs lehetőség, de nem is lenne célszerű. Csupán érzékeltetés céljából közöljük az általános elveket, valamint egy versenyszámra vonatkozó szabályt és a versenyszámok hivatalos sorrendjét.

Általános irányelvek

Korosztályok

Minden versenyen 7 korosztály vehet részt: 3. osztályosok és az attól fiatalabbak, 4. osztály, 5. osztály, 6. osztály, 7. osztály, 8. osztály, 9. osztály és az afeletti korcsoportok.

Csapatok

A csapatok leány-, fiú- és koedukált összeállításúak lehetnek. A csapatok létszáma legalább 2, de legfeljebb 5 fő lehet. Egy versenyző ugyanabban a csapatban kell, hogy szerepeljen az egyköteles és kétköteles versenyszámban. Ha nem azonos korúak a versenyzők, akkor a legidősebb tag életkora határozza meg a korcsoportot.

Kötelek

A versenyeken minden kötél használható, kivéve a mechanikai meghajtású köteleket. A kötél hossza nincs meghatározva.

A gyakorlatok megkezdése, befejezése

A gyakorlatot az időmérő felszólítására kell megkezdeni. Vezényszavak: „Elkészülni, vigyázz, rajt!”. A gyakorlatot akkor kell befejezni, amikor a versenybíró beszól, hogy „Idő”!

Kivételek

A versenyigazgatónak van végső döntési joga bármely szabályról, főleg olyanokról, amelyek a szabálykönyvben nem szerepelnek.

Egyéni kötelező gyakorlatok

 • végrehajtás időtartama: maximum 30 mp;

 • a kötelező gyakorlatokat a megadott sorrendben kell végrehajtani; ettől eltérni nem lehet, mert akkor a versenybírók nem adnak rá pontszámot;

 • az elérhető legmagasabb pontszám 100 pont; minden hibáért 10 pont vonható le.

A versenyszámok sorrendje hivatalos versenyeken

 • egyköteles egyéni kötelező versenyszám – időtartam 30 mp;

 • egyköteles páros kötelező versenyszám – időtartam 40 mp;

 • egyköteles egyéni gyorsasági versenyszám – időtartam 60 mp;

 • egyköteles páros gyorsasági versenyszám – időtartam 30–30 mp;

 • kétköteles egyéni kötelező versenyszám – időtartam 35 mp;

 • kétköteles páros kötelező versenyszám – időtartam 45 mp;

 • kétköteles egyéni gyorsasági versenyszám – időtartam 2 perc;

 • kétköteles páros gyorsasági versenyszám – időtartam 1–1 perc;

 • egyköteles egyéni szabadon választott versenyszám – időtartam 45–60 mp;

 • egyköteles páros szabadon választott versenyszám – időtartam 45–60 mp;

 • kétköteles egyéni szabadon választott versenyszám – időtartam 30–60 mp;

 • kétköteles páros szabadon választott versenyszám – időtartam 30–60 mp.

Valamennyi versenyszám rendelkezik külön-külön versenyszabályzattal, versenyjegyzőkönyvvel, továbbá a versenyek lebonyolítására vonatkozó részletes előírásokkal.

Magyar Országos Kötélugró Szövetség

7621 Pécs, János u. 14.

Telefon: (+36 60) 460-999

Fax: (+36 72) 333-919

Email:

WEB: http://www.col.hu/magyarorszagoskotelugroszovetseg/