Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Western lovaglás

Western lovaglás

A western lovaglás teljes mértékben „munkalovaglás”. Sokfajta stílus létezik. Például a mi csikósaink stílusa, a mongol pásztorok stílusa, stb. Ezek közül a stílusok közül kevés vált ismertté. A világon jelenleg két elismert stílus létezik: a western- és a klasszikus angol stílus. A western lovaglás kialakulása az Újvilág (Amerika) meghódítása idejére tehető.

A bevándorlók Amerikába vitték legjobb lovaikat a nagy távolságok leküzdése céljából. A lovakat még ekkor főleg közlekedésre, földművelésre, harcokra és marhákkal folytatott munkára használták.

A sorra felépülő nagyvárosok igénye megnőtt az élelmiszerek iránt, melyeket a középső hatalmas területen termeltek meg. Ezeken a területeken marhacsordákat tenyésztettek, amiket keletre tereltek a nagyvárosok élelmiszerellátására. A hatalmas távolságok miatt a marhacsordákat csak lóháton lehetett hajtani, ezért szükség volt a lovas marhapásztorok (= cowboyok) munkájára.

Mivel a cowboyok egész napjukat lóháton töltötték, kialakult az ember és az állat között egy szoros kötődés. A lovasoknak meg kellett ismerniük társuk, a ló viselkedését, szokásait, „nyelvét” (= testbeszédét), hiszen ha nem értették meg egymást, akkor az az életükbe kerülhetett.

Sajátos kommunikációt alakítottak ki a lovakkal, nagyon rövid idő alatt. Mivel nem volt szükség a jeladáshoz mindkét kézre, kialakult az egykezes szárhasználat. Teljesen rábízták magukat a lovakra.

Mára a western lovaglás a fentebb leírtakra épülve modern sporttá fejlődött. A Magyar Lovas Szövetség (MLSZ) által elismert versenyei és bajnokságai vannak hazánkban is.

Két fajtája alakult ki: a kaliforniai és a texasi stílus. A kaliforniai vaquero (marhapásztor) a hagyományt követve és meggyőződésből volt lovas. A texasi – eredetileg idénymunkás – embert a sors hirtelen lovassá változtatta, elsődlegesen a marhák őrzését tartotta szem előtt, a lovak belovaglása gyakorlatias szempontok alapján történt.

Öltözet a western lovaglásban: a nagysarkantyús westerncsizma, westerning, a hosszú egyenes szabású nadrág, a bőrből készült chaps és a westernkalap. Olyan lovat kell képezni, amelyik elfogadja a lovas segítségeit és engedelmes.

A western stílus lényege, hogy a lovat nem hajtjuk és piszkáljuk folyamatosan: ha megtette, amit kértünk, akkor békén hagyjuk – ez a jutalma.

A mai western-versenyek a hagyományos, marhával kapcsolatos munkákat szimbolizálják.

  • A reining vagy western díjlovaglás a ló legkisebb segítségekkel való tökéletes irányítását célozza meg.

  • A cutting (leválasztás a csordától), a roping (lasszózás), a team penning (csoportos bekerítés) a marhák körüli munkákról szól.

  • A trail versenyen a feladat a terepakadályok leküzdése.

  • A barrel racing (hordókerülés) és a pole bending (szlalomozás) a gyorsaság és fordulékonyság versenye.

http://western.lovasszovetseg.hu, http://www.western-szakag.hu

Magyar Lovas Szövetség

1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Telefon: (+36 1) 460 6950

Fax: (+36 1) 460 6951

E-mail:

WEB: www.lovasszovetseg.hu