Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Ugrás (Aerials new school)

Ugrás (Aerials new school)

A freestyle megállás nélkül változik. Új, friss vonulatként az FIS-rendezvények között is megjelent a „new style”: a félcső, big air, street és fun park, melyek napjainkra kiszorították a klasszikus vonalat, és a médiaérdeklődést kihasználva új irányként tűntek fel az extrém sportok területén.

A new school freestyle sí főleg a síakrobatika (aerial) és a freestyle snowboard elemeit ötvözve formálódott oly módon, hogy a sí akrobatikában alkalmazott műugráshoz hasonló merevebb, szabályosabb, zártabb mozdulatok a snowboardból ismerős, lazább, kötetlenebb figurákká és trükkökké alakultak. Persze a trükköket továbbfejlesztették, így az ugrások magasabbak és a két síléc variálhatósága miatt látványosabbak. A sport hangulata és környezete – beleértve magukat a versenyzőket és a ruházatot is – sokkal inkább snowboardos (mint síelős) jegyeket visel, ezzel is közelebb hozva egymáshoz a korábban kicsit ellentétben álló sí- és snowboard-társadalmat. A freestyle sínek köszönhetően kialakult egy fiatal, új generáció, akik szerint a síelés megint egy laza, király extrém sport lett, ami persze pozitív frissülést hozott a sportágnak.

Új és szép sport, melyben a síelés az akrobatikával párosul.

Az ugrások remek egyensúlyérzéket, nagy dinamizmust és akrobatikát követelnek.

A versenyzők erre a célra kialakított ugratókról (sáncokról) elrugaszkodva hajtják végre a legváltozatosabb csavarásokkal díszített szimpla, dupla és tripla szaltóikat, majd a hóval borított meredek lejtőn érnek talajt. A résztvevők két különböző fajta akrobatikus ugrást mutatnak be.

A sílécek variálhatósága eredményeként a trükkök és ugrások továbbfejlődtek, mára a leglátványosabb téli sportok között tartják számon a freestyle sít. A sílécek annyiban különböznek egy hagyományos léctől, hogy a hátulsó végük is fel van hajtva (twin tip). Erre azért van szükség, hogy a menetiránynak háttal (switch) is lehessen használni; háttal elugrani, leérkezni, csúszni, korlátokra fel- és leszállni. A sícipő puhább, mint az átlagos, és a jobb cipőkben rezgéscsillapító is van, ami azért lényeges, hogy a sok nagy ugrástól ne fájduljon meg a láb. Olyan fejlődésen ment át a sport, hogy az ugrásoknak, trükköknek mára szinte nincsen határa, s ami egy pár évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, most már könnyedén adják elő a profik.

Pontozással értékelik az elrugaszkodást és az elért magasságot (20%), a kivitelezést (50%) és a földet érés biztonságát (30%).

A sportágnak nincs hivatalos hazai szakszövetsége.

A sísporttal kapcsolatos összes információ az alábbi honlapon érhető el.

Magyar Sí Szövetség

Magyar Sport Háza

1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Telefon: (+36 1) 460-6893

Fax: (+36 1) 460-6894

WEB: www.skihungary.hu, http://www.sielok.hu