Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Szánkó (Luge)

Szánkó (Luge)

Mesterségesen kialakított pályán rendezik a versenyeket. A versenyző hanyattfekvésben helyezkedik el a szánkón és elérheti az óránként 140 km/óra sebességet is. Maga a szánkó két acéltalpon futó sporteszköz.

Nemzetközi múlt

Több száz évvel ezelőtt jelent meg a szánkózás. Már a kilencedik században élő viking törzsek is használták ezt a közlekedési eszközt, legalábbis erre utalnak az Olsofjord közeli kutatások.

A sportág leginkább Németországban, Svájcban, Olaszországban népszerű, de kiváló versenyzők vannak az Egyesült Államokban és Ausztriában is. A sokáig fennálló német hegemóniát 1980-ban az orosz Vera Szosulija, 1992-ben pedig az osztrák Doris Neuner tudta megszakítani a hölgyek között. Nagano óta azonban itt is kiegyenlítődtek az erőviszonyok, így más ország versenyzői is értékes helyezéseket szereztek. A sportág nagy egyénisége a háromszoros bajnok és kétszeres ezüstérmes német George Hackl, aki az első olyan sportoló az olimpiák történetében, aki zsinórban öt játékon is dobogón tudott végezni. Torinóban a férfiaknál az olasz Armin Zöggeler, valamint az osztrák Zingeler testvérpáros érte el a legjobb összesített eredményt. Hölgyeknél a német Sylke Otto volt a legyőzhetetlen.

Sajnos hazánk földrajzi adottsága miatt a tisztán szórakozásból, alkalmanként űzött csúszkálásból nem alakulhatott ki a versenyszerű szánkózás, és hivatalos szövetsége sincs ennek a sportágnak.

Versenyszabályok

A szánkóversenyeken egyéniben és párosban rendeznek versenyeket. A páros csapatok rendszerint két férfiból állnak. A versenyzők négy egyéni vagy két páros menetet mennek. Az nyeri a versenyt, akinek, illetve akiknek a legrövidebb a futamok alapján összeadott ideje. A versenyzők lábbal lefelé, a szánkóban ülve haladnak a pályán. A férfiak és a nők ugyanazon a pályán versenyeznek, csak a nők alacsonyabb pontról indulnak, mint a férfiak.

Hivatalos olimpiai versenyszámok

Férfi egy- és kétüléses és női kétüléses.