Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Nyílt vízi hosszútávúszás (Openwater Swimming)

Nyílt vízi hosszútávúszás (Openwater Swimming)

Minden, 1500 méternél hosszabb nyílt vízben történő úszást távúszásnak, illetve hosszútávúszásnak nevezünk.

Nemzetközi múlt

A Dardanellák tengerszoros egymérföldes átúszásáról 1810-ben készült feljegyzés. Az 1800-as években az angolok kiváló úszói különleges teljesítményeikkel népszerűsítették az úszást. A híres költő Lord Byron szintén teljesítette a Dardanellák távját egy tengerésztiszt barátjával. Ezen felbuzdulva rajongói a Temzén rendeztek hasonló távú úszóversenyt. Az igazi nagy áttörést a hosszútávúszásban 1875-ben Matthew Webb kapitány úszása jelentette, aki a La Manche-csatornát Dover és Calais között 22 órán belül teljesítette.

A hosszútávúszás 2008-ban, Pekingben szerepelt először az olimpiai programban.

Hazai múlt

Mint több más sportág, úgy az úszás hazai terjesztésében is gróf Széchenyi Istvánnak és Wesselényi Miklósnak voltak érdemei. Előbbi a dunai úszást népszerűsítette, míg Wesselényi rendszeres balatoni úszónak számított. 1835 augusztusában ifj. Wesselényi Miklós átúszta a Tihany–Balatonfüred közötti öblöt.

Az első magyar figyelemfelkeltő eredményt egy katonatiszt, Szekrényessy Kálmán érte el, aki 1880. augusztus 29-én 5 óra 52 perc alatt úszta át elsőként a Balatont, Balatonfüred és Siófok között. 1881-ben már hivatalos távúszóversenyt rendeztek a Margitsziget és Vác közötti 31,5 kilométeres szakaszon. Majd egyre több nyíltvízi eseményről számoltak be a híradások. Főleg a Dunán, a Tiszán és a Balatonban versenyeztek a sportág képviselői. 1924-től hivatalos balatoni bajnokságot rendeztek. A táv 13 km volt Balatonfüred és Siófok között.

1924. augusztus 17-én az első nő is átúszta a Balatont. Irsay Katónak ezután gyorsan akadtak követői, így egy évvel később a füredi mólón a részt vevő férfiak mellett már hat nő is felsorakozott.

A balatoni úszások ma a legtöbb embert megmozgató nyári szabadidősport eseményekké nőtték ki magukat. Az évről évre megrendezett 3,6 km-es Balatonfüred–Tihany Öbölátúszás és a Révfülöp–Boglárlelle közötti 5,2 km-es táv teljesítése több tízezer embernek nyújtott felejthetetlen élményt és kötelezte el a rendszeres úszás iránt. Az aktív ún. profi úszóknak külön versenyt írnak ki, illetve az átúszások alkalmával külön értékelik az aktív versenyzőket.

A hazai versenyek mellett úszóink a FINA által kiírt Világ Kupákon állhatnak rajthoz, valamint Dél-Amerikában, Mexikóban, az Egyesült Államokban, Egyiptomban a Szuezi-csatornán és Európában, további rangos versenyeken, mint például a Nápoly–Capri mérhetik össze erejüket az egyre népesebb nemzetközi mezőnnyel. A hivatalos világbajnokságot a FINA, az Európa-bajnokságot a LEN a normál medencés eseményekkel azonos városba, azonos időben írja ki 5, 10 és 25 kilométeres távokon férfiak és nők részére.

Az élvonalban leginkább amerikai, brazil, német, orosz, angol és ausztrál úszókat találunk.

Legeredményesebb hosszútávúszóink Lázár Rita, Berzlánovits Éva, Kovács Rita eddig 4 EB aranyat szereztek, illetve számos ezüst- és bronzérem került a vitrinbe. További kiemelkedő eredmény, hogy három magyar versenyző teljesítette a La Manche-csatorna átúszását. Olyan tett ez, amit Hajós Gyula, Szlavitsek Gizella és Székely Máté véghezvitt, melyet a hegymászóknál a Mont Everest megmászásához hasonlítanak. A világon eddig 600-nál kevesebb sportolónak sikerült ez a teljesítmény.

A Magyar Úszó Szövetség Hosszútávúszó Alszövetsége 1996. november 22-én alakult.

Versenyszabályok

A szabályok értelmében a versenyzők a medencés úszókéval megegyező úszóruhát viselhetnek. A hideg víz ellen a test krémezése megengedett. A táv teljesítése közben a kísérő hajót és a kísérőt az úszó nem érintheti meg, de étel, vagy ital a verseny folyamán bármikor adható, ha azt a sportoló igényli. A versenyzők egymástól min. 1 méterre kell, hogy elhelyezkedjenek, aki közelebb úszik a másikhoz, az egy sárga zászlós intést kap.

Háromszori figyelmeztetés a versenyből való azonnali kizárást jelenti. A 10 kilométeres versenyt férfiak és külön nők számára is megrendezik.

Hivatalos olimpiai versenyszám (férfiak–nők)

10 kilométer.

Magyar Hosszútávúszók Szövetsége

1147 Budapest, Telepes u. 34.

Telefon: (+36 70) 383-6670

WEB: http://www.messzeuszok.hu/, http://ldswimm.uw.hu/, www.musz.hu