Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

46. fejezet - Zen Bu Kan Kempo = Utcai harcosok küzdelme (Zen Bu Kan Kempo)

46. fejezet - Zen Bu Kan Kempo = Utcai harcosok küzdelme (Zen Bu Kan Kempo)

A zen bu kan kempo karate modern harcművészeti stílus. A stílus elsősorban a hagyományos jiu-jitsu technikáit, a különböző karate irányzatok ütés és rúgástechnikáit, a modern box ütés- és védéstechnikáit ötvözi és igyekszik összeállítani egységes harcművészeti stílussá. Technikai repertoárjában megtalálhatóak mind pusztakezes, közel és belharci technikák, mind pedig fegyveres alaptechnikák. A stílus nagy hangsúlyt fektet az életszerű „utcai” önvédelem tanítására. Az edzéseken különösen hangsúlyos a tanulók fizikai állapotának és erőnlétének fejlesztése

Az utcai harcosok küzdelmét Dr. Harnos Imre Ausztráliában élő magyar származású nagymester alapította meg, majd népszerűsítette a világ több országában.Magyarországon Juhász Ferenc, Várszegi Rudolf és Lévai László mestereknek köszönhető e stílus elterjesztése.

A kempo ősei, illetve összetevői:

  • tradicionális (sorindzsi) kempo;

  • kínai box;

  • jiu-jitsu;

  • judo.

Ezen keleti küzdősportok technikáját „összegezte” Harnos Imre, ezáltal megalakítva az új küzdőstílust. Modern amerikai változata a híres Ed Parker féle kempo (Tigristánc című film).

Itthon a Zen Bu Kan Kempot űzők tábora 1995-ben kettészakadt. Az „Ausztrál vonal” kevésbé küzdelemcentrikus, formagyakorlatokra, régi japán–kínai fegyverek használatára korlátozódik, a másik vonal képviselői pedig a nyílt full-kontakt jellegű küzdelem, edzésmódszer mellett voksoltak. Ez utóbbi vezetője Magyarországon Juhász Ferenc, a BVSC Kempo szakosztály edzője.

A Kempo az ütések, rúgások, dobások, feszítések és fojtások kombinációján alapuló komplex küzdőstílus. Megtalálható benne a tradicionális boksziskola, gyakorolják a térd és könyök használatát. A földharc is megengedett a leszorítónak.

A Zen Bu Kan Kempo küzdőtere az ökölvívóring. A versenyzők mélyütés-védőt használnak, mezítláb, ökölvívókesztyűben küzdenek, mely alatt bandázs található.

A bajnokság meghirdetése előtt a Magyar Ökölvívó Szövetség elzárkózott e sportágtól. Az első magyar bajnokságot Budapesten rendezték 1994-ben, amelynek győztese Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó volt. 1995-ben és 1996-ban a bajnokságot Marosits István a BVSC versenyzője nyerte.

Egy érdekes, rövid video anyag a zen bu kan kempo edzéséről:

http://www.youtube.com/watch?v=9Zp4UEWddRk

Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet

1141 Budapest, Bonyhádi utca 114.

E-mail:

WEB: www.zenbukankempo.com