Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

1. fejezet - 1. Az aerobik kialakulása és története

1. fejezet - 1. Az aerobik kialakulása és története

(Írta: Dr. habil. Müller Anetta, Lektorálta: Göltl Katalin)

Az aerobik az aerob szóból származik. Definícióját tekintve jelentése: „az oxigén jelenléte”. Minden gyakorlatot, ami nagy izomcsoportok megmozgatását, ritmust és ismétléseket igényel, ennek – vagyis oxigént igénylőnek – nevezhetünk.

Az aerobik gyakorlat egy olyan mozgásforma mely oxigén jelenlétében és segítségével állítja elő az energiát, és amelynek legalább 20 percig kell tartania ahhoz, hogy az egyén elérje a célpulzust. Ez az edzésmódszer a kardiopulmonáris (szív és tüdő) rendszer, és a kardiorespiratorikus rendszer (állóképesség) edzésére és javítására szolgál.

Az aerobik története a régmúlt időkig nyúlik vissza: a 17. századbeli, a Dossi fivérek iskolájából származó freskók zenei kíséret mellett tornázó alakokat ábrázolnak. 1828-ban jelent meg Phokion Heinrich Clias könyve, amelynek címe magyarra fordítva a következő: „Kalliszténia, avagy fiatal lányok szépségét és erejét szolgáló gyakorlatok”. Ő vezette be egy évvel később Svájcban a lányoknál a zenés tornát. Az 1960-as években jelent meg Kenneth Cooper, magyarra is lefordított „A tökéletes közérzet programja” című könyve (s ez később a szabadidősport alapműve lett).

Az aerobik nem csak az izmokra van hatással, hanem a tüdőre, a szívre, a keringési rendszerre: ezeknek is jó kondíciót biztosít, persze, csak ha nem visszük túlzásba. Az aerobikot a ’60-as évek végén dolgozták ki az Egyesült Államokban a NASA űrhajósai részére, fizikai állapotuk javítására, de később a gyakorlatok kiszivárogtak a NASA falai közül. A módszer rendkívül hatásosnak bizonyult, és 1969-ben Jackie Sorensen, egy amerikai katonafeleség a mozgásanyagot zenével párosította. Az első évtizedekben még sokkal több olyan gyakorlatot belevettek az edzéstervbe, amik az ízületeknek (főleg a térdnek) túl nagy megterhelést jelentettek. Ráadásul az aerobik rohamosan növekvő népszerűsége miatt sok olyan ember is oktatónak állt, akinek nem volt megfelelő végzettsége ehhez a munkához, és az anatómiai ismereteik hiányosságai miatt kifejezetten kártékonyan hatottak az órákon résztvevők fizikumára.

Az „aerobik” szó Dr. Kenneth H. Cooper nevéhez is köthető, aki a texasi San Antonioban lévő Amerikai Légierő Kórház orvosa volt, és ő fejlesztette ki azt a testgyakorlási rendszert, mely segít megelőzni a koszorúér megbetegedések kialakulását. Cooper aerobikról szóló könyvét 1968-ban adták ki, mely hatalmas sikert aratott és elindította az aerobikot világhódító útjára. Az ezt követő két–három évtized alatt az aerobikos mozgásfajták folyamatosan fejlődtek. Ennek az időszaknak a termékei: dance aerobik, vízi aerobik, step aerobik stb.

Az igazi aerobikőrület a ’80-as években vette kezdetét, amikor az ismert amerikai színésznő, Jane Fonda videokazettáin (megjelenésük: 1982) népszerűsíteni kezdte, s – elsősorban a nők körében – óriási sikert aratott. Amerikában valóságos „Fitnesz-bibliává” váltak a kazetták: az emberek azért is szerették meg annyira Fonda edzésprogramját, mert otthon is gyakorolhattak vele, saját ritmusukban, „közönség” nélkül. Később a fogyókúrás csodaszernek tartott aerobikra egész iparág épült, a sportszergyártók remek érzékkel használták ki a benne rejlő lehetőségeket, s gomba módra szaporodtak az aerobiktermek. A kezdetek óta mára már átértékelték az aerobik mozgásanyagát és létrejött az a ma is használatos módszertan, amely a teljesítmény növeléséről az egészség megőrzésére helyezte a hangsúlyt. A mai fitnesz-aerobik tehát a helyes testtartásban szerepet játszó izmok erősítését, nyújtását, valamint a mozgáskoordináció tudatos fejlesztését is céljának tekinti. Néhány éve versenyszerűen is űzik az aerobikot.

Magyarországon 1983-ban tört ki az aerobikláz.

Az aerobik térnyerése azóta gyors ütemben folyik, ma már magára kicsit is adó edzőterem talán nem is létezhet aerobikos órarend nélkül. Hazánkban több, államilag akkreditált aerobikedző-tanfolyam létezik, s már nem csak felsőfokú oklevél birtokában lehet a sportágat oktatni.

Az aerobik, mint rekreációs sportág egyre népszerűbb, köszönhetően többek közt annak, hogy a társas mozgásformák hosszú időn keresztül fenn tudják tartani a résztvevők motivációját. Sokat számít az oktató karaktere, személyisége, az általa vezetett órák hangulata is. Az aerobikkal kapcsolatos innovációknak köszönhetően az óratípusok kínálata egyre bővül, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő formát.

A választékban megtalálhatók elsődlegesen kardiomozgás (aerob munkavégzés) jellegű órák, ám megjelentek az erőt, az izomzatot fejlesztő formák mellett a testtarást, a mélyizmok tónusának fenntartását célzó aerobiktípusok, melyek legtöbbször valamely eszköz segítségével érik el a kívánt hatást. Az erősítő edzések célja az aerobik esetében nem a kigyúrt, „felfújt” izomzat létrehozása, hanem a nőisen ívelt, formás testrészek kidolgozása. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a sportág mind a mai napig elsősorban a hölgyek körében élvezi a töretlen népszerűséget.

A szabadidős aerobikot nevezik fitnesz-aerobiknak is. A fitnesz amellett, hogy napjaink divatos kifejezése, alapvetően egy versenysportágat jelent. Ennek során az aerobik alapú gyakorlatok bemutatása mellett pontozzák a részvevők megjelenését (estélyi ruhában, bikiniben), az izomzat kidolgozottságát, s a bemutatkozás során a fitneszről elhangzott véleményük alapján a megjelenés harmóniáját, a kisugárzást, a megnyilvánulások intelligenciáját. Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy a fitnesz mint sportág, egy aerobikverseny és egy szépségverseny együtteséből áll össze.

Az aerobik korszerűsödését nem csak a gyakorlatok változása (dinamikus nyújtó gyakorlatok helyett a streatching és PNf technikák terjedtek el) jelentette, hanem az is, hogy az aerobik felhasználta más sportágak mozgásanyagát és ötvözte a szökdelő és lépő koreográfiákkal, aerobik elemekkel, zenés gyakorlatokkal.