Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

3.4. Népszerű aerobikóra típusok

3.4. Népszerű aerobikóra típusok

3.4.1. Alap aerobikóra

Klasszikus aerobikóra változatos koreográfiával, az óra végén erősítéssel. Az óra első 35–40 percében változó impactú (talajra érkezés) lépések akár koreográfiává alakítva, az oktató kreativitásától függően adják meg az intenzitás mértékét. Elsősorban az alap-állóképesség fejlesztése valósul meg ebben az órarészben. Az óra további szakaszában különböző gyakorlatokkal a test nagyobb izomcsoportjainak erősítése történik, alakformáló jelleggel. Kiváló koordináció és kondíciófejlesztő óratípus. Kezdők számára ajánlott, vagy azoknak, akik nem szeretik a bonyolultan koreografált órát.

3.4.2. Alakformáló aerobikóra

Egyszerű, jól követhető aerobikóra, ahol a test formálása erő- és állóképességi gyakorlatokkal történik. A magas ismétlésszámmal végrehajtott gyakorlatok szálkásítják az izomzatot. Különböző gyakorlatok formálják a test minden részét. Szerepet kapnak kisebb súlyokkal végzett munkák a váll-, mell- és hátizom formálására, ebből az óratípusból sem maradhat ki a has-, comb- és farizmok erő-állóképességének fejlesztése. Azok számára ajánlott, akik nem tudják követni a bonyolult koreográfiát, illetve nem bírják a kemény állóképességi munkát, de szeretnének formálódni, illetve megszabadulni az esetleges súlyfeleslegtől.

3.4.3. Konditorna

Egyszerűen koreografált, jól követhető aerobikóra típus, ahol az erő- és állóképesség fejlesztése súlyzós erősítéssel, vagy akár steppad segítségével, vagy más szerek használatával valósul meg. Kezdők számára ajánlott, vagy azoknak, akik nem szeretik a bonyolultan megkoreografált órát.

3.4.4. Power body

Az órán az erőfejlesztés kap központi szerepet. Az izomerősítő órák csúcsa ez az összetett edzésforma, ahol is az egyes izomcsoportok megdolgoztatásán van a hangsúly (erősítés, tonizálás). 10–15 perces intenzív bemelegítés után következik az egyes izomcsoportok előkészítése a fokozott terhelésre (a felsőtest izomcsoportjai mellett, a comb-, far-, has- és hátizmok megdolgoztatása történik). Az óra során step lépcső, különböző erősségű gumigyűrűk és szalagok, softball, valamint kézisúlyzó használata biztosítja az órák és a terhelések változatosságát. Az óra alakformálásra, izomtónus fokozására alkalmas. Minden korosztály számára ajánlott, kezdőknek is.

3.4.5. Zsírégető óra

Közepes intenzitású aerobikóra, melynek célja a test zsírszövetének csökkentése. Szökdelések nélküli lépéskombinációkat és erősítő gyakorlatokat tartalmaz. A munkapulzus emelkedését a lépő koreográfiával társult, váll síkja fölötti széles karmunka eredményezi. Az óra könnyen követhető alap aerobikóra. A pulzus végig a zsírégető tartományban mozog. Különféle gyakorlatok biztosítják a test különböző izomcsoportjainak fejlesztését, szálkásítását. Az órán belül nagy hangsúly kerül a has- és farizmok, valamint a combizmok erő-állóképességének fejlesztésére. Azok számára ajánlott, akik nem tudják követni a bonyolult koreográfiát, illetve nem bírják a kemény állóképességi munkát, de szeretnének formálódni, illetve megszabadulni az esetleges súlyfeleslegtől.

3.4.6. Step

A stepaerobikot speciális steplépcsőn végzik. Előnye, hogy még a hagyományos aerobikhoz képest is ízületkímélőbb, mert edzés közben lépkedni kell, nem pedig szökdelni. Legfontosabb eszköze a jó lépcső, aminek gumiborítása van, azaz nem csúszik meg rajta a cipő. Fontos, hogy tökéletesen sajátítsuk el az alapokat – mint például hogy mindig a pad közepére lépjünk – így elkerülhetjük, hogy a bonyolultabb lépéseknél esetleg megsérüljünk. A lelépést teljes talppal, legördüléssel (lábujj-sarok), a sarok talajra engedésével kell végezni. A cél az alaplépésekből felépített koreográfia elsajátítása, melynek kezdő és haladó változata is van a lépéskombinációk bonyolultsága szerint. Egy lépéskombináció általában nyolc ütemre épül, érdemes magában számolnia a tréningezőnek. Az oktató bemondja a következő kombináció nevét, így aki elfelejtette a koreográfiát, az is tudja követni. A stepaerobik nagyszerű módja a zsírégetésnek, és segít az izomtónus javításában, építésében. A lábakra való koncentrálás mellett a karmunkáról sem szabad elfeledkezni, mely végigkíséri a teljes koreográfiát. Végül a keményen végigedzett óra utolsó részén jön az igazán kemény próba. Ekkor gyorsabb tempóra végigveszik akár négyszer is a komplett koreográfiát. A koreográfiákat szívesen megtanuló, és a ritmusos mozgást kedvelőknek, középhaladóknak, illetve haladóknak egyaránt ajánlható.

3.4.7. Wellness step

Ízületkímélő, zsírégető, állóképességet fejlesztő, valamint edzi a szív és érrendszert. Lágy, nőies mozdulatok jellemzik az órát, a zene a megszokott 8 ütem helyett, csak 6 ütemes, gyönyörű meditatív dallamokkal. Ez az edzésforma ellazít és a specifikus lépések és mozdulatok kiegyenesítik a gerincoszlopot. Kezdők is bátran kipróbálhatják!

3.4.8. Double Step és erősítés

Speciálisan kifejlesztett lépcsőn végzett kondíció- és koordináció-fejlesztő gyakorlatok. Azok számára ajánlott, akik szeretik a kombinált óratípust és jó ritmusérzékük van. Az óra első fele erősen koreografált, állóképességi aerobik óra step lépcső használatával.

Az óra első fele könnyű, rövid koreográfiát tartalmazó, állóképességi aerobikóra 2 steplépcső használatával. Az órán a pulzus végig a zsírégető tartományban mozog. Az egyik legideálisabb cardioedzés. Folyamatos szökdelések, lépések, rövid egyszerű koreográfia építéssel, amely igen kemény állóképességi munka, valamint erőteljesen megdolgozza a comb- és a farizmokat. A koreográfia minden órán más, betanítása az óra menetének része, így mindenki számára követhető. Megdolgoztatja az embert mind szellemileg, mind pedig fizikailag. Az óra második felében pedig egy alakformáló órához hasonlóan előjön egy-egy izomcsoport erősítése, melyből természetesen a hasizom sohasem maradhat ki. Azok számára ajánlott, akik szívesen kipróbálják az új dolgokat, szeretik a nagy hajtást, bírják a kemény munkát, és állóképességileg jó kondiban vannak.

3.4.9. Kondistep

Egyszerű koreográfiájú stepóra, az óra második felében erősítéssel.

3.4.10. Zsírégető step

Egyszerű, magas intenzitású óra steppad használatával, mely pulzusunkat folyamatosan a zsírégető zónában tartja, így kifejezetten erősen zsírégető hatású. Koreográfiája könnyen követhető.

3.4.11. Bosu

A bosu egy ideális sportszer, amely a mindennapi edzésekhez ajánlott. Használatával rendkívül jól fejleszthetjük testünket és a különböző képességeinket. Segítségével rengeteg edzésmódszer és variáció lehetséges, szinte minden izmunkat megmozgathatjuk használatával, ezért is ajánlott kortól és nemtől független bárkinek, akár kezdőknek is.

A stepaerobik alaplépéseit használja fel. Az állóképességet nagyon hatékonyan lehet vele fejleszteni, ennél az eszköznél lassabb sebességű zenét használunk (120–125 Bpm), mint a stepaerobiknál. A lassabb tempó biztosítja a lépések biztonságos végrehajtását. Erőfejlesztő hatása is domináns, mert a has-és hátizmok a gyakorlatok végrehajtása közben állandóan feszített állapotban vannak. A dinamikus egyensúlyozás képességét fejleszti. A hajlékonyságot, ízületi mozgékonyságot is fokozza. Pilates és jóga gyakorlatok végrehajtására is alkalmas.

3.4.12. Full kondi

Azokat az aerobikórákat, melyek fő célja az állóképesség növelése, izomfejlesztés és erősítés, érdekes fantázianevekkel látják el, így szerepel, pl. power body vagy full kondi néven.

Mint a neve is tükrözi egy szupererős és szuperkemény kondicionáló órát takar. Az óra alatt bármelyik kondicionáló eszköz használata bevetésre kerül, hogy az izmokat kellő impulzusok érjék a 60 perc alatt. A cél azonban ugyanaz. Magas intenzitású erő-állóképesség fejlesztő órák: kb. 10 perces bemelegítéssel indulnak, majd nyújtással előkészítik a foglalkoztatásra kerülő izomcsoportokat, és ezt követően úgy 30–35 percen keresztül az egész testre kiterjedően minden izom, de főleg a nagy izomcsoportok átmozgatására kerül sor. A gyakorlatok végrehajtásához általában több eszközt, pl. steppadot, gumikötelet, kézisúlyzót, soft-ball-t, esetleg kétkezes súlyzót használnak. Izomcsoportonként 2–3 gyakorlatot hajtanak végre különböző kiindulási helyzetből. Kifejezetten haladóknak vagy edzetteknek ajánlott, akik megfelelő keringési és erő-állóképességgel rendelkeznek.

Különösen ajánlott azoknak, akik valamilyen versenyre készülnek, mint pl. hosszútávfutók, triatlonosok, táncosok.

3.4.13. Full Training

Teljes mértékben koreográfiamentes, kimondottan erős állóképességi és erőfejlesztő órát jelent. Már az első 10 perc után az az érzésed, hogy „meghaltál”. Az óra egyik része erős állóképességi blokk, melyben steplépcső használatával érik el a magas pulzusszámot. A második blokk pedig egy alakformáló órához hasonlóan kemény, súlyzós gyakorlatokból áll, melyet létszám függvényében lehetőség szerint kondicionálóteremben hajtanak végre, így lehetőség nyílik megismerni a gépes, illetve a nagy súlyokkal végezhető munkát is. Azon haladók, vagy edzettek számára ajánlott, akik szeretik a nagy hajtást, és akik bírják a kemény kiképzést.

3.4.14. Kick-box aerobik

Az alap aerobikóra és kick-box ötvözetéből álló, kiváló állóképességfejlesztő fitneszóra. A kick-box aerobik Amerikából származik, egy kaliforniai, keleti harcművészetekkel foglalkozó edző, Billy Banks találta ki. A Tae Bo harcművészeti mozdulatsorokat kombinálta az aerobik már meglévő elemeivel. A kardio kick-box hagyományos keleti harcművészeti elemeket használ aerobik formába öntve. Koreografált rúgások és ütések sorozatát használja a pulzusszám növelésére és a kalóriafelhasználás szinten tartására. A mozdulatsorokat zenére, ritmikus mozdulatokkal végzik, mivel további hatások elérése érdekében a modern tánc elemeit is beépítik a mozgásba. A kick-box aerobik valóban lendületes, és szórakoztató, ennek köszönheti gyors elterjedését és népszerűségét. Hátránya, hogy mivel szokatlan, nem hagyományos mozdulatokat alkalmaz, nagy a sérülésveszély. Némely koreográfia olyan komplikált ütés- vagy rúgáselemeket alkalmaz – melyet nagy mozgáskiterjedéssel kell végrehajtani –, hogy az izomhúzódások, izomszakadások előfordulásának valószínűsége viszonylag nagy. Ennek elkerülése végett fontos a megfelelő bemelegítés és az órafelépítésben a fokozatosság elvének érvényesítése.

3.4.15. Kick-Box mánia

Ütések és rúgások zseniális kombinációja aerobikelemekkel tűzdelve. Az óra hatását tekintve jó állóképesség-, gyorserő és izomerő fejlesztő. Az óra felépítése nem koreografált, 10 perces bemelegítést követően az aktív részben dinamikus ütések, rúgások, védések és kombinációk emelik a munkapulzust, majd az óra végén erősítések segítenek a formás has és vállöv kidolgozásában. Edzés végén a különböző izomcsoportok statikus nyújtása történik stretching gyakorlatokkal. Stresszoldó hatású, hatékony zsírégető program.

3.4.16. Kondi boksz

Önvédelmi mozgáselemeket tartalmaz, az aerobikóra kick-box elemekkel (ütések, rúgások) ötvözve, az óra második felében erősítéssel és lazítással. Állóképességfejlesztő, zsírégető hatású. Alkalmas a kondicionális képességek komplex fejlesztésére.

3.4.17. Thai-boo

Fitneszelemekkel ötvözött boksz-aerobik, erősítéssel. Állóképességfejlesztő, erősen zsírégető hatású.

3.4.18. Zsírégető köredzés

Különböző aerobik és erősítő gyakorlatok kombinálása (pl. 2 perc súlyzó, 2 perc szalag, 2 perc labda... és kezdés elölről...). Bemelegítés után egy-egy körön belül dinamikus cardio blokk (steplépcsőn és talajon egyszerű, könnyen követhető alaplépés kombinációk) és erősítő gyakorlatok (kar, hátizmok, hasizom formálása) váltják egymást. Az óra zsírégető hatású és az állóképességet is fejleszti, fokozza az izomtónust.

3.4.19. Csoportos köredzés

Egyedülálló csoportos óratípus, melyet a fitnesz teremben található gépeken végzünk hozzáértő edző vezetésével. Köredzés jelleggel a teljes test átmozgatására sor kerül, minden állomáson meghatározott ideig végezve a gyakorlatokat fokozott alapanyagcsere érhető el. A jó hangulatú, dinamikus edzések gyors és tartós eredményhez vezetnek.

3.4.20. Hot Iron

Az Hot Iron egy egyedülálló súlyzórudas edzésmódszer a gyors, ugyanakkor tartós edzéseredmények eléréséhez. A testzsírszázalék csökkenését legtöbben hagyományos módon, állóképességi edzéssel próbálják elérni, holott éppen ilyen effektív lehet egy optimálisan tervezett és végrehajtott súlyzós edzés, mivel az edzést követő 24–48 órában a test minden egyes gramm megdolgozott izma a regerációs munka hatására többletkalóriákat éget. Ez az utóégető hatás nem jellemző az állóképességi edzésekre! Egy edzés, melyre férfiak és nők egyaránt járhatnak! A Hot Iron 1. óratípus egy erő-állóképességi edzés, izmonkénti közel 50 ismétlésszámmal, amelyek feszes, látványos és nem megnövekedett izmokat eredményeznek. A megfelelő táplálkozás viszont itt is fontos szerepet játszik!

3.4.21. Dance aerobik

Tánc, tánc, tánc... A dance aerobik az egyik legváltozatosabb aerobik típus, mert a mozgás ritmusát diktáló zene stílusa szerint rengeteg változata szerepel a köztudatban. A funky-, hip-hop-, jam-, stb. vagy gyűjtőnevén dance aerobik zenére végzett tánclépésekkel koreografált óra. Az óra erősen koreografált, állóképességi aerobikóra. Az órán a pulzus végig a zsírégető tartományban mozog. Az egyik legideálisabb cardioedzés. A táncos elemekkel tűzdelt, koreografált aerobikórának létezik steppadon végzett verziója is. Ajánlatos annak, aki szeret, vagy szeretne megtanulni táncolni, mert fejlesztő hatású és igen élvezetes óratípus.

3.4.22. Body Ball

Egy új mozgásrendszert jelent, melynek eszközei a body ball-ok, olyan kisméretű, puha labdák, melyek az otthoni, munkahelyi, vagy akár az autóban történő ülést is megfelelővé teszik. Az óra könnyen követhető zsírégető aerobikóra. A labdával egy logikusan felépített, a gyakorlatban hatékonynak bizonyult háttértechnika segítségével különböző mozgásprogramok építhetők fel, a zsírégető típusú kardioóráktól kezdve a Pilates vagy Body and Mind típusú órákig. A labda nagyon jól fejleszti az egész testet, hiszen egy állandóan változó világot szimbolizálva egy folyamatos alkalmazkodást vált ki. Az eszköz használata fejleszti a mozgáskoordinációt, a gyakorlatoknak esztétikusabb kivitelezést ad, fokozza a karmunkát, ezáltal növeli a munkapulzust. A labdák használata javítja az egyensúlyérzéket is, a testtartást, a hajlékonyságot, az ízületi mozgékonyságot, ritmusérzéket, s végeredményben, a testtudatot. A labda kellő motivációt ad a foglalkozás résztvevőinek, s adekvát terhelést biztosít, hiszen a csoportos órákon is mindenki a saját terhelési szintjén, edzéscéljának megfelelően tud dolgozni. Azok számára ajánlott, akik szeretik a különleges dolgokat, nyitottak az új iránt, szeretnének formálódni, illetve megszabadulni az esetleges súlyfeleslegtől.

3.4.23. Body Ball Kardio

A body ball-óra kardiotréning változata, ahol az óra legfőbb célja, hogy az alaplépéseket kiegészítve domináns karmunkával és a labdák segítségével a munkapulzust emelje és magasan tartsa. A mozgásiskolázáson túl a kardiohatást intenzív alakformáló gyakorlatokkal, valamint a helyes és pontos kivitelezéssel érik el. Az óra közti izolációk, nyújtások, a fent említett 2 in 1 gyakorlatokkal, továbbá a labdával történő mozdulatokkal aktív pihenőidőt biztosítanak.

3.4.24. Body Ball alakformálás és stretching

A program a fenti kettő ötvözete, rövidebb mozgásiskolázással, néhány erőgyakorlattal, érdekességekkel. Igazán jut idő mindenre, s méltó helyet foglalhatnak el az órában a Body and Mind vonalat érintő dinamikus és statikus nyújtások, mobilizációk, folyamatosan kivitelezett erősítő és nyújtó hatású mozgássorok lassabb változatai.

3.4.25. Spinning „tekerés zenére”

A spinning egy szabványosított, edzői vezetéssel, zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréninget jelent. Johnny G. amerikai triatlonversenyző fejlesztette ki ezt az új módszert, amely egyesíti a kerékpártréning és az aerobikozás előnyeit. A spinning kerékpárok speciális szobakerékpárok, amelyek első kerekét nehéz lendkerékkel pótolták, így segít az eszköz használójának lendületben maradni. Nem elég azonban az elején belendíteni a kereket, ugyanis a kerékpár pedáljait nemcsak nyomni kell, hanem húzni is. Egy 45 perces óra alatt akár 800 kalóriát is elégethet a szervezet. A spinning kiváló kardio-edzésprogram, azonban az edző személye és zeneválasztása igen fontos tényező a motiváltság fenntartásában, hiszen a ciklikus sportoknál a monotonitás az, ami a motivációt csökkenheti a résztvevőknél.

3.4.26. Kangoo

A kangooaerobik speciális cipőben (eredetileg futóknak fejlesztették ki, a talpán rugalmas, hajlított lemezek találhatóak) végzett aerob jellegű testmozgást takar. Az órák egyszerű aerobik alaplépés kombinációkból épülnek fel, amit egyedül a kangoocsizma viselése tesz érdekessé és mássá. Több szintet különböztetnek meg, haladó szinten már igen látványos, összetett koreográfiákat is megtanulhatunk. A kangooaerobikot alkalmazva jelentősen csökken a gerinc-, a térd- és a boka ízületeinek terhelése, egyúttal a lehetséges sérülések is fokozottabban elkerülhetők. Túlsúlyosoknak és ízületi problémákkal küzdőknek is ajánlható, hiszen a cipő a terhelés több mint 80%-át elnyeli. Kortól (life-time jellgű) és nemtől függetlenül mindenki számára egészséges edzési lehetőséget kínál.

3.4.27. Flexy-bar

A hajlékony rúd használata teszi különlegessé az órát és a szervezetre gyakorolt hatását. Sokoldalúsága miatt kellően motivál, ezt az eszközt használhatjuk erősítésre, zsírégetésre, vagy az állóképesség fejlesztésére egyaránt. Előnye, hogy tehermentesíti az izomfeszülést a nyakban, a háton és a csípőben, segít az ízületi problémákban (arthritis). Sportoláskor az izmok reakcióidejét fokozza, növeli az izmok erejét és állóképességét, segíti az izom- és a finom motoros képességek fejlődését.

3.4.28. Fitt-mix

Az óra első fele dinamikus állóképességi edzést takar, amikor a magas pulzusszámot az intenzív kar- és lábmunkával érjük el. A második részben az egyes izomcsoportok izolált erejének és erő-állóképességének fejlesztése történik (különös tekintettel a has, fenék, kar, comb és hát izmaira).

3.4.29. Callanetics

Nem aerobik jellegű mozgásforma. A callanetics a legjobb alakformáló és testtartást javító mélyizom tornák egyike. Életkorra való tekintet nélkül ajánlott mindenkinek, aki nem szereti, vagy bármilyen ok miatt nem bírja a dinamikus mozgást. Gyakorlatsorában egyaránt megtalálhatók az erősítések, nyújtások, lazítások, melyek együttesen segítenek hozzá az összerendezett, szép mozgáshoz, a helyes testtartáshoz, valamint a kidolgozott, formás test kialakításához. A gyakorlatok magas ismétlésszámával érik el az alakformáló, tonizáló és zsírégető hatást. A callanetics hatásai: tartós alakformálás; feszesebbé teszi a hasat és combot; emeli és kerekíti a feneket, formálja a csípőt; a felsőtest izmainak erősítésével enyhíti a derék- és hátfájást; szép testtartást alakít ki; testileg-lelkileg átalakít. Life-time jellegű, így az idősebb korosztálynak is javasolt.

3.4.30. Pilates

Nem aerobik jellegű mozgást takar. Két válfaja van. Az egyik, amely statikus erősítő és nyújtó gyakorlatokat tartalmazó óratípus, mely harmóniát sugároz zenéjével és mozgásanyagával. Olyan testi-lelki (szellemi) összhangot teremtő edzésmódszer, amely a jógát a legújabb fitnesz irányzatokkal ötvözi.

A másik irányzat, amelynek mozgásanyagát eredetileg egy katona dolgozta ki, s melyet először a rehabilitációban alkalmaztak, így ezt ágyban is lehetett végezni. A szert úgy kell elképzelni, mint egy mozgó platót 2 erős és 2 gyenge rugóval felszerelve, így az izomzat (a láb, a kar) ennek ellenében dolgozik. A gépekkel, tornaszerekkel – mint a párhuzamos korláttal, vagy a svédszekrényhez hasonló „designes-bútorokkal” – végzett különböző statikus és dinamikus gyakorlatok szép, tónusos izmot alakítanak ki. A szereken a gyakorlatok a torna és a balett keverékéhez hasonló gyakorlatokat jelentenek.

3.4.31. X-co training

Az X-co egy oxidréteggel bevont alumíniumhenger, melyben híg massza található. Egy modern súlyzó, ami megtöri a kézisúlyzók egyeduralmát. Edzés közben a henger dinamikus mozgatása során a híg tömeg a henger egyik végéből a másikba kerül. Így jön létre a reaktív hatás, ami megfeszülésre készteti az izmokat és a tömör kézisúlyzóhoz képest más hatást fejt ki a szervezetre.

3.4.32. Testszobrászat

Az izomtónus fokozása súlyzóval, X-co-rúddal, gumiszalaggal, steplépcsővel, labdával. Az óra célja: az izmok felébresztése, láthatóvá tétele. Statikus, koreográfiamentes óra.

3.4.33. Az aquaaerobik

Az aqua aerobik egy kíméletes válfaj. A mozgást vízben kell végezni, így az ízületeket nem terheli. Mellig érő vízben történnek a gyakorlatok speciális kézi- és lábsúlyzókkal. A gimnasztikai gyakorlatokból merítő feladatsor végzése közben nincs szükség megerőltető munkára, ezért is ajánlott ez a fajta torna az ízületi betegek számára is.

3.4.34. Fitt-ball

A fitt-ball program a testmagasságnak megfelelő méretű labdán vagy annak segítségével végzett tornagyakorlatokat használja fel a különböző képességek fejlesztéséhez. A 45 cm átmérőjű labda kisebb, mint 140 cm magasságú személynek, az 55 cm átmérőjű 140–155 cm magas személynek, a 65 cm átmérőjű labda 155–172 cm magas személynek, a 75 cm átmérőjű labda 172–185 cm magas személynek ajánlott használatra. Fontos szempont, hogy tökéletesen ízületkímélő, biztonságos gyakorlatok végzését teszi lehetővé, ugyanakkor a fitt-ball labda változatosan használható, így élvezetessé teszi az órát és kellő motivációt jelent valamennyi korosztály számára. Kortól és nemtől függetlenül mindenki gyakorolhatja.

3.4.35. Capoeira aerobik

A capoeira gyökerei egészen Afrikáig nyúlnak. A 16. században a Brazíliába hurcolt rabszolgák harci táncként gyakorolták az aerobikban is használatos elemeket. Így fejezték ki érzéseiket, összetartozásukat, tiltakozásukat. Maga a capoeira szó erdős területet jelent, ami jó rejtekhelyül szolgált a szökött rabszolgák számára. A capoeira aerobik koreográfiája az eredeti sporthoz képest jóval könnyebb, egyszerűbb mozgásváltozatokat takar, hiszen az eredeti sok akrobatikus elemet tartalmazott. Capoeirás jellegét az ütésekkel és rúgásokkal tarkított táncos mozdulatok, alaplépések, a brazil gitár és kongadob aláfestő zenéje adja. A capoeira aerobik erő- és állóképesség fejlesztő, főként a comb-, hát-, far- és hasizmokat edzi, egyben tartásjavító is. Olyan gerinc melletti izmokat (gerinc környéki izomfűző) mozgat meg, amelyeket egyetlen más aerobikfajta sem. A kezdőknek a testtartás sokszor okoz gondot és a rúgásokat sem mindig tudják követni, de ezek idővel mindig javulnak.

3.4.36. Zumba

A legújabb fitnesztrendek egyike, a megunhatatlan, a pörgős, a szórakoztató Zumba, mely a dance aerobikkal mutat rokonságot. Ez az új mozgásforma teljesen másképp közelíti meg a mozgás fogalmát. A Zumba jó hangulatú óra, amely szórakoztatva biztosítja a kondicionális és koordinációs képességek fejlesztését.

A Zumba kialakulása a kolumbiai Cali nevű városból indult a ’90-es évek közepén Beto Perez, aerobik- és latintánc oktatóval. Beto otthon felejtette aerobik zenéit, így nem volt mit tenni, gyorsan cselekedni kellett, így elővette táskájából kedvenc latinzene gyűjteményét, amely csak tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Improvizált, és levezette élete első „Zumba” óráját. Sokéves oktatói tevékenysége alatt ez volt az első olyan óra, amelyen edzőként nem kellett „harcolnia” a vendégeiért, mivel úgy tűnt, hogy saját magukat motiválják a résztvevők. A vendégeknek nagyon tetszett az új zene és mozgásváltozat, így egy óra után azonnal rajongóvá váltak. A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitneszkoncepció, a Zumba Fitnesz Party.

A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti „gyorsan mozogni, és szórakozni”. Más latin nyelveken pedig bulit, partyt jelent. Az órán az összes latin ritmus megtalálható. Szórakozva, könnyedén tanulják meg a résztvevők a salsa, merengue, cumbia, quebradita, reaggeton, calypso, bachata samba, axé, latin funk, flamenco és más táncok alaplépéseit. Nincs összefüggő gyakorlatsor.

Az órák zsírégető hatásosságát jelzi, hogy sok résztvevő szinte gyötrődés nélkül szabadult meg a felesleges kilóktól. Egy Zumbaórán 600 kalóriát is elégethet a szervezet. Az izom tónusosabbá válik, javul az állóképesség. A Zumba tehát zsírégető, állóképességi és tonizáló edzés is egyben.

3.4.37. Sztriptíz aerobik

A legextravagánsabb: a sztriptíz aerobik. Carmen Electra több elsőrangú koreográfussal és testedzés szakértővel dolgozta ki ezt a sajátos, erotikus mozgásváltozatot. A testedzés és a tánc legkedveltebb technikáit használja fel annak érdekében, hogy egy olyan edzésprogramot biztosítson, mely kondicionálja és erősíti az egész testet. A mozdulatok többsége kifejezetten a comb, a fenék, a has, és a csípő izmait célozza meg. Magyarországon először Budapesten folyt sztriptíz aerobikoktatás, de mivel ez a fajta mozgásmód nem igazán elfogadott, ezért nem terjedt el nagymértékben az ország többi részén. Egyébként nemcsak Carmen Electra, már a magyar sztriptíz világbajnoknő, Pirner Alma is kiadott egy hasonló DVD-t.